Διεθνή

Πέφτει (;) η Σύρτη, το προπύργιο του ISIS στη Λιβύη

9190EB1F8A400451C3DEB45DD6DB0549.jpg

Εκπρόσωπος των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι φιλοκυβερνητικοί έχουν φτάσει ακόμα και στο κέντρο της πόλης, όπου μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές.

Στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, τη Σύρτη, κατόρθωσαν να εισέλθουν δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση ενότητας της χώρας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων.

Η πηγή σημείωσε πως οι φιλοκυβερνητικοί έχουν φτάσει ακόμα και στο κέντρο της πόλης, όπου μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές. «Η επιχείρηση δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα. Νομίζω ότι θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την απελευθέρωση της Σύρτης μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Τυχόν πτώση της Σύρτης θα συνιστά βαρύ πλήγμα για την ισλαμιστική οργάνωση στη Βόρεια Αφρική.

Για πρόοδο των φιλοκυβερνητικών έκαναν λόγο νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα στον αγώνα κατά του ISIS να σημειώνει πως υπάρχει «γρήγορη» πρόοδος εναντίον των ισλαμιστών και ότι οι απελευθερωτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να «μπαίνουν» στην πόλη.

Στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης συμμετέχουν φιλοκυβερνητικοί αντάρτες από τη δυτική πόλη Μισράτα, ενώ μία ξεχωριστή δύναμη που ελέγχει τις πετρελαιοπαραγωγούς περιοχές υποστήριζε νωρίτερα ότι προελαύνει από την ανατολή.

Με τη Λιβύη να βρίσκεται επί χρόνια σε καθεστώς ουσιαστικής ακυβερνησίας και ανομίας, οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να καταλάβουν Σίρτη και να τη μετατρέψουν στο μεγαλύτερο προπύργιό τους έξω από το Ιράκ και τη Συρία.

Η ταχύτητα της κατάρρευσης των τζιχαντιστών στη βόρεια Λιβύη πάντως είναι εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν λόγο ακόμα και για 6.000 μαχητές μέσα στη Σύρτη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top