Περιβάλλον

Ποιος είναι ο πλανήτης που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της Γης;

550_334_27768.jpg

Η ανακοίνωση εύρεσης αποδείξεων για την ύπαρξη ενός 9ου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, το φετινό Ιανουάριο, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, τα ευρήματα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, δεν συνοδεύονταν μόνο από χειροκροτήματα, αλλά επανέφεραν και στο προσκήνιο μια θεωρία 30 ετών που προτάθηκε για να εξηγήσει τις μαζικές εξαφανίσεις ζωής από τη Γη, όπως συνέβη με τους δεινόσαυρους. Τα περιστατικά αυτά εξαφάνισης σημειώνονταν ανά περίπου 27 εκατομμύρια έτη, παρουσιάζοντας μια αξιοσημείωτη περιοδικότητα.

Η θεωρία αυτή που ανέπτυξαν το 1985 οι Daniel Whitmire και John Matese, πρότεινε ότι οι μαζικές εξαφανίσεις στη Γη κάθε 27 εκατ. χρόνια προκαλούνται από πτώσεις κομητών εξαιτίας βαρυτικών ασταθειών που οφείλονταν στην τροχιά ενός μεγάλου πλανητικού σώματος.

Δεδομένου ότι τη χρονιά εκείνη, ο επιστημονικός κόσμος θεωρούσε πως το ηλιακό μας σύστημα φιλοξενεί 9 πλανήτες (με 9ο τον Πλούτωνα), έδωσαν στο μυστηριώδες αυτό πλανητικό σώμα την ονομασία «Πλανήτης Χ», από τη λατινική αρίθμηση για το «10».

Τα χρόνια πέρασαν και πριν μια δεκαετία ο Πλούτωνας έπαψε να θεωρείται «πλανήτης», αφήνοντας μόνο 8 σώματα στο ηλιακό μας σύστημα με τον τίτλο αυτό. Έτσι, όταν το φετινό Ιανουάριο, αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, παρατήρησαν πως ουράνια σώματα στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, κινούνται με τέτοιον τρόπο που υποδηλώνει ότι δέχονται τη βαρυτική επίδραση ενός κρυμμένου πλανήτη, έσπευσαν να μιλήσουν για τον «Πλανήτη Εννιά».

Το πλανητικό αυτό σώμα βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα κι έτσι για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται από 10.000 έως 20.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε τον Daniel Whitmire και την παλιά εκείνη θεωρία ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τη θεωρία, καθώς ο «Πλανήτης Χ» περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σταδιακά αλλάζει η κλίση της τροχιάς του και περνά από μια ζώνη κομητών κάθε 27 εκατ. χρόνια. Οι κομήτες αυτοί εκτοξεύονται προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, προκαλώντας και τις εξαφανίσεις στη Γη.

Ωστόσο, το κατά πόσον ο θεωρητικός «Πλανήτης Χ» και ο «Πλανήτης 9» (εάν η ύπαρξή του επιβεβαιωθεί) ταυτίζονται, είναι ακόμη ανοιχτό προς συζήτηση.

Ο καθηγητής Michael E. Brown που βρίσκονταν πίσω από τις αποδείξεις για την ύπαρξη του 9ου πλανήτη, μιλώντας στη Daily Mail, δήλωσε ότι ο «Πλανήτης Εννιά» τον οποία αναζητά, πιθανότατα δεν είναι ο «Πλανήτης Χ» που ήλπιζαν οι Whitmire και Matese.

«Ενώ αυτή η ιδέα μπορεί ή μπορεί και να μην έχει λογική, δεν έχει στα σίγουρα να κάνει με τον “Πλανήτη Εννιά”, ο οποίος βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο και γι’ αυτό χρειάζεται “μόνο” 15.000 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή», δήλωσε ο Brown.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα λόγια αυτά δεν πτοούν τους λογής-λογής συνωμοσιολόγους, που πέρα από την τυφλή τους πίστη στη θεωρία για τον «Πλανήτη Χ», ισχυρίζονται ότι η επόμενη περιοδική καταστροφή εξαιτίας των κομητών, είναι ζήτημα μηνών να συμβεί.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top