Διεθνή

Πολωνία και Ισπανία επισκέπτεται τον Ιούλιο ο Ομπάμα

fgrsfgsw.jpg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία στην Πολωνία το διάστημα μεταξύ 7ης και 9ης Ιουλίου, όπου θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατόπιν θα μεταβεί στην Ισπανία, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αυτή μετά την εκλογή του ως προέδρου το 2009, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πέμπτη και τελευταία συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα σε μια σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Στην Πολωνία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα συναντηθεί επιπλέον με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας.

Κατόπιν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, η προσφυγική κρίση όπως και τα μέσα για την επίτευξη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μονοπωλήσουν την ατζέντα των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία.

Στην Ισπανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει από την 9η έως την 11η Ιουλίου.

Εκεί θα συναντηθεί με τον βασιλιά Φίλιππο VI όπως επίσης και τον επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη Ομπάμα με μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter:

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μας επισκεφθεί τον Ιούλιο, θα χαρούμε να τον υποδεχθούμε. Οι ΗΠΑ και η Ισπανία είναι φίλοι και σύμμαχοι».

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πολιτικό περιβάλλον: δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία, την 19η Ιουλίου, του Κογκρέσου και της Γερουσίας κι ενώ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Ομπάμα στη Βαρσοβία

Στο μεταξύ, συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνάντηση θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η διατλαντική ενότητα και η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, καθώς και της αντιμετώπισης της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top