Πολιτική

Ποτάμι: Προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας από την Αγκυρα

550_334_480545.jpg

«Έντονο προβληματισμό και θλίψη προκαλούν πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς να παραχωρήσει την Αγία Σοφία για την ανάγνωση σε αυτήν του Κορανίου», σημειώνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, επισημαίνοντας:

«Καταγράφουμε κινήσεις για συλλογή χιλιάδων υπογραφών για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, καθώς και έντονες διαδόσεις για ανταποδοτικές κινήσεις, έναντι πρωτοβουλιών της Δύσης που η Τουρκία επίσημα εκλαμβάνει ως εχθρικές».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «στόχος των μεθοδεύσεων αυτών είναι το μνημείο που για 900 χρόνια ήταν η κορυφαία Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για 500 χρόνια Τέμενος και, από το 1934 μέχρι σήμερα, μουσείο και μάλιστα με απόφαση του θεμελιωτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ».

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας η είδηση, που μεταδόθηκε πρόσφατα από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ότι θα γίνεται καθημερινά -κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού- η ανάγνωση του Κορανίου στον κορυφαίο αυτό μνημειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης απέναντι ακριβώς από τον οποίο βρίσκεται το μεγάλο Τέμενος Σουλτάν Αχμέτ».

«Σε αυτό ακριβώς το τέμενος είχε αναφερθεί πέρυσι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας όταν έλεγε ότι εφόσον το Μπλε Τζαμί μένει άδειο από πιστούς δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ως τζαμί η Αγία Σοφία. Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση που φέρεται να έκανε πρόσφατα ο σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την μετατροπή της σε τζαμί», υπογραμμίζεται.

Το Ποτάμι «ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί επίσημα σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, τόσο προς την τουρκική όσο και προς άλλες πρωτεύουσες αλλά και προς τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να προκαλέσει την ευαισθησία τους για τη βαρύτητα των τουρκικών αποφάσεων».

Παράλληλα, «καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας και όλο τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας να μη λησμονεί ότι η Αγία Σοφία έχει καταχωρηθεί από την Ουνέσκο στον κατάλογο των θησαυρών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας επιβάλλει τη διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως μουσείου. Ενός μεγάλου πολιτιστικού μνημείου που δέχεται, κάθε χρόνο, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Θα είναι μία κίνηση σεβασμού όχι μόνο έναντι της ιστορίας αλλά και έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας προσδοκά να γίνει η Άγκυρα», καταλήγει το ίδιο σχόλιο.

Ξεκίνησε η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top