Οικονομία

Προχωρά κανονικά η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

550_334_429394.jpg

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε δήλωση του μετά από ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλιών στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη βοήθεια της Task Force, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η τεχνική βοήθεια κατευθύνεται και σε ζητήματα επίκαιρα, όπως στην βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δημόσιας διοίκησης, ενώ υπάρχει και βοήθεια στο προσφυγικό ζήτημα».

Συγκεκριμένα η χώρα μας ήταν η πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Όπως παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία της EE μετά το κλείσιμο της περιόδου στις 31/12 έχει 100% απορρόφηση στο ΕΣΠΑ και δεν χάθηκε κανένα κοινοτικό κονδύλι.

Για την περίοδο 2014-2020 έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων και συνολικά περισσότερα από 4δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα τα κονδύλια θα έχουν ως στόχο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα έργα υποδομής και τα περιβαλλοντικά έργα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, η Ελλάδα μάλιστα είναι η πρώτη χώρα που ενεργοποίησε κονδύλια 2014-2020 για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αναλυτικότερα όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επανασχεδιάζονται προκειμένου μέσω την μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να επαναδιοχετευθούν τα κοινοτικά κονδύλια στην ελληνική οικονομία, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και την εξάλειψη στρεβλών φαινομένων διοχέτευσης των κονδυλίων στην αγορά.

Παράλληλα δίνεται έμφαση και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων (πχ προνοιακά προγράμματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινοφελής εργασίας κοκ).

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top