Ελλάδα

Προειδοποίηση γιατρών προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

1026617312.jpg

Προειδοποίηση προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να εφαρμόσουν τον νόμο για την απευθείας μεταφορά των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έλαβε απόφαση να σταλεί εξώδικη-πρόσκληση-όχληση-διαμαρτυρία προς όλες τις διοικήσεις, που θα τους ενημερώνει ότι καταστρατηγούν τον νόμο, παρακρατώντας τις εισφορές ασθένειας υπέρ ΕΟΠΥΥ. Υπογραμμίζει, δε, ότι εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση εφαρμογής του νόμου θα κινηθεί εναντίον των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, αστικά και ποινικά. Όπως αναφέρει, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 2,3 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε να προσβάλλει την απόφαση περί εκχώρησης (του 2%) της περικοπής από τους παρόχους υγείας, για μη σύννομη κατάθεση παραστατικών, σε κάθε εμπλεκόμενο υπάλληλο και μη, που ασχολείται με τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αυτό το ποσό, εφόσον περικόπτεται νομίμως, να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σήμερα είναι αρκετά χαμηλός (102 εκατ. ευρώ), ώστε να κατευθύνεται στην περίθαλψη των ασθενώνν πρώτιστα, καθώς επίσης στην πρόσληψη νέων γιατρών για την κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης. Όπως σημειώνει, οι νέες συμβάσεις πρέπει να γίνουν εντός του Ιουνίου (λήγουν τέλος του μήνα). Επίσης, ο Σύλλογος έλαβε απόφαση να προσβάλλει άμεσα στο ΣτΕ τις υπουργικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ο ΠΙΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τηρήσει τη δέσμευση της για την άμεση προώθηση στη Βουλή και θεσμοθέτηση της σύγχρονης Ιατρικής Νομοθεσίας, περί λειτουργίας Ιατρικών Συλλόγων και Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Τέλος, αποφάσισε, μαζί με τους υπόλοιπους Δευτεροβάθμιους Υγειονομικούς Φορείς που υπάγονται στο ΕΤΑΑ (γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, κτηνίατρους), τη διερεύνηση, εγγράφως ή με παράσταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της πρόθεσής της για μετατροπή του Κλάδου Πρόνοιας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ, σε επαγγελματικό ταμείο, ως καθολικού διαδόχου του Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top