Διεθνή

Προς νέο αδιέξοδο μετά τις ισπανικές εκλογές;

2437CF9048E6D6893F26B04733699F47.jpg

Στις νέες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία δεν αναμένονται εκπλήξεις. Τα κόμματα δεν μπορούν να προσφέρουν την επιθυμητή ανανέωση και οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για το Euro και την Εθνική.

Θεωρήθηκε φιάσκο άνευ προηγουμένου. Καθώς μετά τις εκλογές λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα τα κόμματα δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ο βασιλιάς Φίλιππος αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, 26.06. Οι επικεφαλής των κομμάτων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτήν τη φορά η εξέλιξη θα είναι διαφορετική, ότι «τρίτος εκλογικός γύρος δεν θα υπάρξει».

Ενόψει νέας ακυβερνησίας;

Αλλά ποια μπορεί να είναι η έκβαση των εκλογών στην 4η σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία; Πειστική απάντηση δεν διαφαίνεται. Από τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα με περιορισμένες εξουσίες. Το ανησυχητικό είναι ότι και μετά τις νέες εκλογές προδιαγράφεται ανάλογη κατάσταση. Τα μεγάλα κόμματα έχουν τους ίδιους επικεφαλής με σχεδόν ίδια εκλογικά προγράμματα και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται διαφοροποιημένο.

Ο ίδιος ο Ραχόι προβάλλει τους καλούς οικονομικούς δείκτες με ποσοστό ανάπτυξης στο 3% για να προσελκύσει ψήφους στο συντηρητικό Λαικό Κόμμα ΡΡ, αλλά ο υπολογισμός του μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένος. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν και πάλι την πρώτη θέση, αλλά με ποσοστό που δεν θα επαρκεί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδέχεται μάλιστα να συμβεί το χειρότερο σενάριο, να πάρει μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Πιθανή συνεργασία με τους φιλελευθέρους Ciudadanos, που αρνούνται ήδη κάθε μετεκλογική συνεργασία με τον Ραχόι, θα απέφερε λιγότερες έδρες απ’ ό,τι όλα τα κόμματα του αριστερού τόξου μαζί. «Η Ισπανία κινδυνεύει από ακυβερνησία», προειδοποιεί η εφημερίδα El Mundo.

Αντίθετα, στο αριστερό στρατόπεδο διαγράφεται μια αλλαγή. Οι Podemos κατεβαίνουν μαζί με την Ενωμένη Αριστερά υπό το όνομα Unidos Podemos. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από αυτή τη συμμαχία θα μπορούσε να βγει μια ισχυρή πολιτική δύναμη εξοβελίζοντας τους Σοσιαλιστές. Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μάλιστα θεωρεί ότι, σε συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Οι Σοσιαλιστές λένε όχι στο «πείραμα ΠΑΣΟΚ»

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές βρίσκονται από το 2010 σε ελεύθερη πτώση. Οι νέες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν τον επικεφαλής τους, Πέντρο Σάντσες, σε εκλογική πανωλεθρία. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Σάντσες θα μπορούσε να στηρίξει το Ραχόι ή τον Ιγκλέσιας στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά έχει δηλώσει καθαρά ότι δεν το επιθυμεί. Απορρίπτει τον Ραχόι γιατί φοβάται ότι, όπως συνέβη πρόσφατα με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, θα βυθιστεί ο ίδιος στην ανυπαρξία. Αλλά και για τον Ιγκλέσιας οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καλή γνώμη. Τον θεωρούν αριστερό αιθεροβάμονα που το μόνο που θέλει είναι να αναρριχηθεί στην εξουσία και να βάλει το κόμμα τους στο περιθώριο.

Τι λέει για όλα αυτά η κοινή γνώμη, που για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες καλείται στην κάλπη; Ο ενθουσιασμός είναι περιορισμένος. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν έρχονται πολλοί, γιατί γνωρίζουν ήδη από την προηγούμενη φορά τα επιχειρήματα. Γι’ αυτό και τα κόμματα έχουν περιορίσει δραστικά τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Αλλά και η συμμετοχή, που τον Δεκέμβριο έφτασε στο 73%, αναμένεται μικρότερη.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top