Ελλάδα

Προστασία των ευαίσθητων δεδομένων ζητούν οροθετικοί από το ΥΠΟΙΚ

m_id_419107_aids.jpg

Την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να σεβαστεί το υπουργείο Οικονομικών και να παρέμβει, άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημά του να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας ενός ασθενούς, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του, ζητά ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Synthesis», έχουν, ήδη, αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών μετά από καταγγελίες που έφτασαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας αλλά και σχετική έρευνα, από την οποία η «Θετική Φωνή» διαπίστωσε πως το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τρόπο που επιτρέπει σε κάθε κρατικό υπάλληλο ή αξιωματούχο που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις παθήσεις εξαιτίας των οποίων αποδίδεται το ποσοστό αναπηρίας.

«Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας. Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο. Ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη τον σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Όπως επισημαίνει, η ίδια πρόβλεψη πρέπει να ισχύσει για κάθε χρήση των αποφάσεων των ΚΕΠΑ με την έκδοση αποσπάσματος για κάθε νόμιμη χρήση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα αναγράφει αποκλειστικά και μόνο το ποσοστό αναπηρίας, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top