Διεθνή

Πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Ρώμη;

351F5D958CD039F992CB8426B25BDFCE.jpg

Με αγωνία αναμένεται το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα βλέμματα πέφτουν στο φαβορί, στην υποψηφία του ευρωφοβικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Oκτώ εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται και πάλι σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε εκατόν είκοσι έξι πόλεις της Ιταλίας και εκατοντάδες κωμοπόλεις. Η κύρια αναμέτρηση, φυσικά, είναι εκείνη της Ρώμης, όπου όλοι οι αναλυτές θεωρούν «φαβορί» την υποψήφια δήμαρχο των «Πέντε Αστέρων», Βιρτζίνια Ράτζι.

Οι δυσαρεστημένοι θα ψηφίσουν Ράτζι;

H κυρία Ράτζι υπόσχεται να καταπολεμήσει τα υπόγεια οικονομικά συμφέροντα, να μειώσει τους φόρους και να εξακριβώσει – με μεγάλη προσοχή – πως δημιουργήθηκε το τεράστιο χρέος της ιταλικής πρωτεύουσας που αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην προεκλογική της εκστρατεία θέλησε να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους από την πολιτική των κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς με το σλόγκαν «Ειλικρίνεια».

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Τζουσέππε Σάλα και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίζι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, είναι πολύ κοντά. Το πρόγραμμά τους δεν έχει εντυπωσιακή διαφορά και όλα θα εξαρτηθούν από την επιλογή των αναποφάσιστων. Στο Τορίνο τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής συγκεντρώνει ο κεντροαριστερός Πιέρο Φασσίνο, ενώ στην Νάπολη θεωρείται βέβαιη η επανεκλογή του απερχόμενου, αριστερού αυτόνομου δημάρχου Λουίτζι Ντε Ματζίστρις. Σύμφωνα με τον Τύπο, μετά τις εκλογές πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα σε ολόκληρη την Ιταλία.

Τεστ περιορισμένης σημασίας για το Ρέντσι

O Ρέντσι συνεχίζει να δηλώνει ότι πρόκειται για ένα «τεστ περιορισμένης σημασίας», αλλά είναι σαφές πως η πιθανότατη επικράτηση των Πέντε Αστέρων στην Ρώμη θα αποτελέσει ουσιαστικό πολιτικό γεγονός. Οι δημοτικές αυτές εκλογές, για την κεντροαριστερά, δεν έστειλαν θετικά μηνύματα, τουλάχιστο στον πρώτο γύρο. Οι Ιταλοί διαπιστώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή, και αρχίζουν να ταυτίζουν τον Ματέο Ρέντσι με την παλιά, πολιτική κάστα. Η Λέγκα του Βορρά, μέσω του γραμματέα της, Ματτέο Σαλβίνι, ζήτησε από τους υποστηρικτές της να επιλέξουν τους υποψήφιους που αποτελούν εναλλακτική στο «Δημοκρατικό Κόμμα», στη Ρώμη και στο Τορίνο, τουτέστιν, τα Πέντε Αστέρια.

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσόνι, από το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο οποίο υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση καρδιάς, θέλησε να απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους της «Φόρτσα Ιτάλια» να στηρίξουν με πεποίθηση τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στο Μιλάνο, προσβλέποντας στην μελλοντική ενότητα της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές.
hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top