Οικονομία

Ψάχνουν 34 δισ. φόρους – Σε απόγνωση οι φορολογούμενοι

550_334_304602.jpg

Αν ήταν δύσκολη για το υπουργείο Οικονομικών η ψήφιση των φορολογικών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, ακόμη πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή τους και άρα η είσπραξη περίπου 33 δισ. ευρώ από φόρους, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη.

Η καθαρή πρόσθετη επιβάρυνση που αντιστοιχεί για το 2016 από τα μέτρα σε άμεσους έμμεσους φόρους και εργοδοτικές εισφορές πρόσθεσε άλλα 1,2 δισ. ευρώ στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών . Από αυτά τα 800 εκ. ευρώ προέρχονται από το χαμηλότερο αφορολόγητο και νέα φορολογική κλίμακα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και 400 εκ. ευρώ από τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και τις αυξήσεις συντελεστών στα νησιά και τις επιμέρους αυξήσεις σε έμμεσους φόρους.

Με βάση το προϋπολογισμό πριν την ψήφιση των μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου θα έπρεπε να εισπράξει 31,8 δισ. ευρώ . Με τα νέα βάση το λογαριασμός αναβαίνει στα 34 δισ. ευρώ την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα προς τοις εφορίες αυξάνονται σε μέση μηνιαία βάση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το άγχος για την είσπραξη των εσόδων φαίνεται ήδη από τις κινήσεις της ΓΓΔΕ με τα ραβασάκια και τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με καθυστερούμενες οφειλές ακόμη και 50 ευρώ .

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να – ξανά – ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους . Τούτο με δεδομένο ότι από το 1,8 εκ. φορολογούμενους που είχαν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις περίπου το 50% εκτιμάται ότι έχουν χάσει την ρύθμιση και είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και ακίνητης περιουσίας

Πρόβλημα οι δηλώσεις

Την ίδια ώρα βέβαια ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζει να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ να δείχνουν ότι έχει υποβληθεί μόνο το 60% των δηλώσεων (3,3 εκ. από τις 6,1 εκ. των συνολικών) ενώ μένουν πλέον μόνο 10 ημέρες μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει κάθε μέρα από σήμερα μέχρι και την λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να δηλώνονται περίπου 280.000 δηλώσεις αριθμός ανέφικτός με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα ακόμη και στις καλύτερες ημέρες υποβάλλονται λιγότερες από 140.000.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις δηλώσεις είναι δεδομένο ότι το ΥΠΟΙΚ θα αναγκαστεί να δώσει παράταση στην προθεσμία κάτι που θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα .

Τούτο διότι θα πρέπει να γίνει πρώτα η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος πριν εκκαθαριστεί και ο – αυξημένος – ΕΝΦΙΑ του 2016 . Ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γ Πιτσιλής έχει τονίσει ότι μπορεί να εκκαθαρίσει τον ΕΝΦΙΑ το Αύγουστο με τις δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος ακινήτων θα αποπληρώνονταν σε τέσσερεις ισόποσες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο .

Αν ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστεί τον Σεπτέμβριο αντί τον Αύγουστο τότε η πρώτη δόση θα έρθει τον Οκτώβριο και ο φόρος θα πληρωθεί σε τρείς ενώ τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ακόμη το φόρο εισοδήματος ενώ από τον Νοέμβριο θα σταλούν ειδοποιητήρια και για τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr  

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top