Πολιτική

Ραγκούσης: Η κοινωνία χρειάζεται μια νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη

1545905_12835067827.medium.jpg

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία της πολιτικής πρωτοβουλίας «Με την επόμενη Ελλάδα», μιλά σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Του ανταποκριτή μας από τη δημοκρατική στη Ρόδο

Στόχος της πολιτικής πρωτοβουλίας είναι, όπως λέει, να σταματήσει το σπιράλ θανάτου στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι, καταθέτει τις προτάσεις του για τον ΦΠΑ στα νησιά, εξηγεί γιατί δεν τον ενδιαφέρει η συζήτηση που γίνεται για την ευρύτερη κεντροαριστερά, υποστηρίζει ότι η κοινωνία χρειάζεται μια νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη και εκτιμά ότι «στην επόμενη Ελλάδα θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε μόνο κινούμενοι σε έναν νέο πολιτικό άξονα χωρίς τις παρασιτικές ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα ηθικά μειονεκτήματα του πολιτικού άξονα της μεταπολίτευσης».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Γιάννη Ραγκούση:

Κύριε Ραγκούση, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την «πρεμιέρα» της πολιτικής πρωτοβουλίας «με την επόμενη Ελλάδα». Σε μια περίοδο που η πολιτική και οι πολιτικοί, έχουν απαξιωθεί, εσείς πήρατε την απόφαση να ηγηθείτε μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να κάνετε αυτό το βήμα;

Εδώ και 4 χρόνια βρίσκομαι εκτός πολιτικής με δική μου απόφαση. Το 2012, εξ αιτίας της λίστας Λαγκάρντ, παραιτήθηκα από μέλος του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήμουν από 18 ετών. Έκτοτε, στη διάρκεια αυτών των 4 ετών δεν περιηγήθηκα από κόμμα σε κόμμα αναζητώντας καρέκλες εξουσίας. Ιδιώτευσα. Έκανα στην πράξη κι όχι στα λόγια την αυτοκριτική μου, μολονότι ποτέ δεν συμμετείχα σε κυβερνήσεις που υπερχρέωσαν τη χώρα πριν το 2009.

Οι λόγοι που με οδήγησαν να ξεκινήσουμε μαζί με πολλούς φίλους από όλη την Ελλάδα αυτήν την πρωτοβουλία, είναι καταρχήν η δραματική πορεία της χώρας. Οι Έλληνες που μοχθούν και δημιουργούν, η νέα γενιά καθώς και οι άνεργοι καθημερινά πλήττονται βάναυσα. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε μια χώρα η οποία δεν θα κυβερνάται από την απαξίωση, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε. Το ότι η πολιτική έχει απαξιωθεί σήμερα είναι ίσως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο όσοι έχουμε αποδείξει με την πορεία και το έργο μας στην πολιτική ότι δεν βάζουμε την προσωπική καταξίωση και εξασφάλιση πάνω από το κοινό καλό, πρέπει να βγούμε μπροστά για να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό πολιτικό φορέα αρχών. Η σημερινή πολιτειακή ηγεσία της χώρας το μόνο που κατάφερε να εγγυηθεί στους νέους και τον ενεργό πληθυσμό, είναι παράταση της κρίσης και μετανάστευση. Δεν θα ξεκινούσαμε αυτήν την πρωτοβουλία αν δεν ήμουν σίγουρος ότι η επόμενη Ελλάδα είναι η μόνη λύση.

Τι πρεσβεύει η νέα αυτή πολιτική πρωτοβουλία; Ποια πολιτικά κενά, προσδοκάτε ότι θα καλύψετε;

Αυτό που πρεσβεύουμε είναι πως για να σταματήσουμε το σπιράλ θανάτου στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι, πρέπει άμεσα να τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο εθνικής ανάταξης που ανακοινώσαμε. Εθνικό σχέδιο 10 ανατρεπτικών αλλαγών που πραγματικά θα μας πάνε στην επόμενη Ελλάδα. Η πολιτική πρωτοβουλία «Επόμενη Ελλάδα» – epomeniellada.gr – δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ανεξάρτητα από την ως τώρα συμμετοχή τους στην πολιτική, δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πραγματική οικονομία. Στόχος μας πρωτίστως είναι να εκπροσωπήσουμε το υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας που δεν έχει αλωθεί από τον παρασιτισμό του κομματικού κράτους της παλαιοδεξιάς και της νεοαριστεράς, τους Έλληνες που διώκονται εντός ή εκτός της χώρας από τον παρασιτικό κρατισμό και ζημιώνονται από την παρασιτική κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός ολόκληρου νέου πολιτικού άξονα στον οποίο θα κυριαρχεί η ανάγκη πραγματοποίησης των 10 ανατρεπτικών αλλαγών, αντί ο λαϊκισμός και οι παρωχημένες ιδεολογίες.

Σε ποιους απευθύνεται η «Επόμενη Ελλάδα»;

Απευθυνόμαστε ακριβώς στους ανθρώπους που μοχθούν, παράγουν, δημιουργούν αξία και υπερασπίζονται αξίες στον ιδιωτικό η δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις, τις τέχνες, τις επιστήμες. Σε όλους όσοι ονειρεύονται μια Ελλάδα δίκαιη που να χωράει όλους όσοι είναι ή αισθάνονται Έλληνες , κι όχι μόνο του μισούς που καταφέρνουν να «βολεύονται» χάρη στο κομματικό κράτος. Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν μια Ελλάδα με νέο παραγωγικό μοντέλο, οικονομικά εύρωστη, με αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα που να αξιοποιεί τις δυνάμεις και τον πλούτο της προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι μόνο συγκεκριμένων προνομιούχων. Κυρίως απευθυνόμαστε στους ανέργους και τη νέα γενιά που αυτή τη στιγμή τελούν υπό διωγμό από τη χώρα γιατί άδικα σηκώνουν όλο το βάρος της κρίσης ως θύματα του κομματικού παρασιτισμού.

Είδαμε τις 10 προτάσεις, της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, αρκετές από τις οποίες είναι καινοτόμες και φιλόδοξες. Θα ήθελα, κ. Ραγκούση, να μας πείτε αν υπάρχει ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές πολιτικές, οι οποίες έχουν μπει στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια και, νομίζω, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ήταν η χαριστική βολή.

Κατάγομαι από νησί και να έχω διατελέσει επιχειρηματίας σε τουριστική περιοχή καθώς και δήμαρχος Πάρου για πολλά χρόνια και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και των περιοχών που ζουν από τον τουρισμό. Ως επόμενη Ελλάδα, είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη κι έθεσε δημοσίως δύο κορυφαία ζητήματα. Πρώτον πώς ο τουρισμός συγκαταλέγεται στις εξαγωγές της χώρας. Δεύτερον πώς μία από τις ανατρεπτικές αλλαγές του σχεδίου εθνικής ανάταξης είναι η αποφορολόγηση των εξαγωγών, άρα και η αποφορολόγηση του τουρισμού, ξεκινώντας από την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015 από την σημερινή Κυβέρνηση. Για εμάς είναι εθνικό θέμα η αποφορολόγηση της παραγωγής, των εξαγωγών και του τουρισμού. Εμείς αυτό εννοούμε όταν λέμε πως γεννηθήκαμε πολιτικά για να υπηρετούμε το συμφέρον των Ελλήνων που παράγουν καθώς και της νέας γενιάς. Οπως ακριβώς κάποτε, είπα πως θα γίνουν Καλλικράτης και Δι@ύγεια, κι έγιναν.

Εχετε ξεκινήσει ήδη περιοδείες ανά την Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η Δωδεκάνησος στο πρόγραμμα των επισκέψεών σας;

Ναι, οπωσδήποτε, μετά το καλοκαίρι.

Θα ήθελα την άποψή σας, για τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την συνένωση-συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτήν τη διαδικασία. Ούτε έχουμε ανάμειξη. Επειδή μάλιστα έχουμε μάθει στην πολιτική μας διαδρομή να κρίνουμε μόνον πράξεις, κι όχι λόγια, γι αυτό θα μιλήσουμε με βάση την κατάληξη αυτής της διαδικασίας.

Η δική μας γνώμη είναι πως η κοινωνία χρειάζεται μια νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη που θα την οδηγήσει στην επόμενη Ελλάδα κι όχι κεντρώες εμβαλωματικές λύσεις που απλώς θα παρατείνουν τη ζωή του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Στην επόμενη Ελλάδα θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε μόνο κινούμενοι σε έναν νέο πολιτικό άξονα χωρίς τις παρασιτικές ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα ηθικά μειονεκτήματα του πολιτικού άξονα της μεταπολίτευσης.

Την γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα πώς την βλέπετε; Εκτιμάτε ότι μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων, θα επέλθει σταθερότητα ή βλέπετε εκλογές;

Η χώρα για να αντιμετωπίσει την υπερχρέωση του 2009 αναγκάστηκε να μπει στο μνημόνιο όχι όμως για να εγκλωβιστεί σε αυτό. Η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2014 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά. Αντί γι αυτό, η χώρα παγιδεύτηκε στο 3ο Μνημόνιο Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι το 2018. Εκτιμώ πως όλες οι πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και ο αντίλογος που προβάλει η αντιπολίτευση, όσο και αν συμφωνούν με τα προαπαιτούμενα των δανειστών μας, δεν επικεντρώνονται στη λύση του προβλήματος αλλά στη μετάθεσή του στο μέλλον, δυστυχώς το πολύ κοντινό. Μας κρατούν εγκλωβισμένους σε ένα οικονομικό και κοινωνικό σπιράλ θανάτου. Πολύ απλά διότι αντί να εστιάζονται στην ενίσχυση της παραγωγής και της Ελλάδας που παράγει, την υποστήριξη των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, των παραγωγικών εργαζομένων είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα, εστιάζονται στο πώς θα καταστεί ξανά η χώρα μας αξιόχρεος καταναλωτής εισαγόμενων προϊόντων. Εγγυημένη συνταγή αδιεξόδου με ή χωρίς εκλογές.

Κύριε υπουργέ, η απόφαση για Brexit, θεωρείτε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ιδιαίτερα σε μία ιστορική φάση που η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, όσοι πιστεύουμε στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είμαστε ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος.
Θα ηγηθούμε εμείς της προσπάθειας για την ηθική επαναθεμελίωση της Ευρώπης ή θα αφήσουμε τις ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω στη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών;
Διότι είναι βέβαιο πως δεν μπορεί άλλο η ΕΕ να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο.
Δεν είναι δυνατόν να είναι πρόβλημα για την ΕΕ μόνον η σχέση μισθών προς την παραγωγικότητα και όχι τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που κλέβονται μέσω των φορολογικών παραδείσων. Περισσότερα και από το ΑΕΠ Γερμανίας και Βρετανίας μαζί. Γι αυτό κι εμείς πιστεύουμε πως,
1. πρέπει εδώ και τώρα να κηρυχθεί αμείλικτος πόλεμος από την ΕΕ εναντίον των φορολογικών παραδείσων που μπροστά στα μάτια όλων των κυβερνήσεων, διαπράττουν τεράστια οικονομικά εγκλήματα.
Για την Ευρώπη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει – μαζί με τους μουσουλμάνους – τον αμείλικτο πόλεμο κατά των φορολογικών παραδείσων.
2. Ναι λοιπόν, πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η δι@ύγεια για τα δισεκατομμυρία ευρώ που καθημερινά ξοδεύονται στην ΕΕ. από αξιωματούχους που κατά τα άλλα μαλώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες, κουνώντας τους το δάχτυλο κάθε τόσο.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στη δημοκρατική

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top