Ελλάδα

Ρημάζει το «prive» καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις Σέρρες- Φωτογραφίες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Κατασκευάστηκε το 1969 για να φιλοξενεί τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, κάθε φορά που αυτός και η συνοδεία του επισκέπτονταν την περιοχή για να κυνηγήσουν …  αγριογούρουνα. Σήμερα στέκει παρατημένο και λεηλατημένο σε μια βαθειά χαράδρα του Μπέλες κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πάνω από το Νέο Πετρίτσι  Σερρών. Ο λόγος για το «prive» ξύλινο καταφύγιο, που οι ντόπιοι, αποκαλούν «βίλα Παπαδόπουλου».

Όπως είναι γνωστό, ο πρωταίτιος της χούντας των Συνταγματαρχών ήταν δεινός κυνηγός, με αδυναμία στα … αγριογούρουνα που αφθονούν στην ορεινή περιοχή, και την εποχή της παντοδυναμίας του βρέθηκε εκεί πολλές φορές για να κυνηγήσει μαζί με έμπιστους φίλους.

Το ξύλινο καταφύγιο κατασκευάστηκε το 1969 και διέθετε όλες τις ανέσεις της εποχής, μέχρι και … αλεξικέραυνο, για την προστασία του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος. Μάλιστα προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση, λίγο παραπάνω κατασκευάστηκε και ένα μικρό ελικοδρόμιο, όπου προσγειωνόταν και απογειωνόταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

eswtsd1.jpg

eswtsd2.jpg

eswtsd3.jpg

eswtsd4.jpg

Μετά την πτώση της δικτατορίας, το καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ως χώρος αναψυχής των αξιωματικών, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 λεηλατήθηκε  και τα έπιπλα, τα υαλικά, τα σερβίτσια κλπ απομακρύνθηκαν επειδή … θύμιζαν τη χούντα.

Σήμερα το ξύλινο καταφύγιο έχει αφεθεί λεηλατημένο στην τύχη του, όπως και άλλες εγκαταστάσεις του στρατού στην περιοχή του Μπέλες, που έχουν εγκαταληφθεί και αποτελούν πλέον ακίνητα της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.  Οι προσπάθειες για τουριστική αξιοποίηση αυτών των οικημάτων, έχουν «κολλήσει» κατά καιρούς στη νομοθεσία και την αθάνατη, ελληνική γραφειοκρατία.    

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top