Περιβάλλον

Σάο Πάολο: Οδογέφυρα-κρεμαστός κήπος για την απορρόφηση των εκπομπών των αυτοκινήτων

550_334_511101.jpg

Ομάδα Βραζιλιάνων και Γάλλων αρχιτεκτόνων παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να μετατρέψει μία παραμελημένη οδογέφυρα του Σάο Πάολο σε ένα ζωντανό δημόσιο χώρο που θα καλύπτεται με φυτά και θα απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τις εκπομπές των διερχόμενων οχημάτων.

Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν να κρεμάσουν τα φυτά στο υπερυψωμένο τμήμα μήκους τριών χιλιομέτρων, προκειμένου να φιλτράρουν το 20 τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η οδογέφυρα Μινιοσάο χτίστηκε το 1971, όταν το Σάο Πάολο βρισκόταν σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης.

Ωστόσο, λόγω της επακόλουθης ρύπανσης και θορύβου από την κυκλοφορία των οχημάτων, η υπερυψωμένη οδός προκάλεσε περισσότερες ζημιές από ό,τι οφέλη για την κοινότητα.

Αφού συνέλεξαν απόψεις από το κοινό, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα πρόγραμμα για τη μετατροπή της παραμελημένης περιοχής κάτω από το υπερυψωμένο τμήμα σε ένα φιλόξενο αστικό χώρο που θα εναρμονίζεται με την τοπική ταυτότητα.

Όλα τα φυτά για το έργο έχουν επιλεχθεί ειδικά για τις ιδιότητες καθαρισμού αέρα που διαθέτουν, και αναμένεται να φιλτράρουν περίπου το 20 τοις εκατό των εκπομπών που παράγονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Οι αρχιτέκτονες έχουν φροντίσει ο χώρος να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Επιπλέον, ένα φυσικό σύστημα συλλογής υδάτων θα χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών.

Η εξάτμιση του νερού θα αξιοποιείται επίσης για τον καθαρισμό των επιφανειών.

Αφού ολοκληρωθεί, ο ανακαινισμένος χώρος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για εκδηλώσεις της κοινότητας και πολιτιστικά προγράμματα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top