Οικονομία

Σαπέν: Η συμφωνία θα δώσει οξυγόνο στις ελληνικές αρχές

550_334_351995.jpg

Οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη που αποκαταστάθηκε εδώ και έναν χρόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική.

Για το φορολογικό ο κ. Σαπέν αναφέρει πως «αυτό που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους», υπογραμμίζει όμως πως δεν είναι δική του δουλειά να εκφέρει γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής.

Η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι σημαντική και θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα στις ελληνικές όπως και στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά επίσης και κυρίως στους ελληνικούς και ξένους οικονομικούς παράγοντες. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλειδί και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναφέρει ο κ. Σαπέν.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Ελλάδα αναφέρει πως «το μήνυμα που ήρθαμε να δώσουμε είναι ότι η Γαλλία, η διοίκησή της, οι επιχειρήσεις της είναι εδώ για να συνδράμουν την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, για να επενδύσουν στην Ελλάδα και για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της» .

Για το χρέος ο Σαπέν αναφέρει πως «είχαμε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup και ορίσαμε δύο ορίζοντες χρόνου. Βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018, θα ληφθούν τεχνικά μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, μικρά αλλά σημαντικά, γιατί δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Το 2018, στο τέλος του προγράμματος, αναλάβαμε μια υποχρέωση αποτελέσματος: θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, θα απομείνει να εκτιμήσουμε πώς αποτυπώνεται αυτό σε επίπεδο αναδιάρθρωσης του χρέους, συνδυάζοντας τα διάφορα εργαλεία που αναφέρθηκαν στο Eurogroup (όχι ονομαστική μείωση, επιμήκυνση των ωριμάνσεων, περίοδοι χάριτος κ.λπ.). Η δέσμευση όμως είναι ρητή και η Γαλλία θα μεριμνήσει για αυτό» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top