Ελλάδα

«Σαρώνουν» τις παραλίες της Ρόδου οι παράνομοι μικροπωλητές

fds1-735x455.jpg

Kρουασάν, ντόνατς, φρούτα, αναψυκτικά, νερά, καπέλα, είδη θαλάσσης, τσάντες, μασάζ ακόμη και… τατουάζ, προσφέρουν οι πλανόδιοι μικροπωλητές που συχνάζουν στις πλαζ της Ρόδου στους λουόμενους, χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά και με πολλαπλούς τους κινδύνους για τους καταναλωτές.

Του ανταποκριτή μας από τη δημοκρατική στη Ρόδο

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές, καθώς επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ συνήθως τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση κοστολογούνται στα 5 με 10 ευρώ, για όσους εκ των καταναλωτών πείθονται να καταφεύγουν στα γνωστά παζάρια.

Παρά την έξαρση του φαινομένου και φέτος, με την έναρξη της θερινής περιόδου, οι συλλήψεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες κυρίως στην κεντρικότερη παραλία του νησιού, στο «Ελλη», όπου το παρεμπόριο έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Πρόκειται για μια ακόμη ανοιχτή πληγή για την τοπική αγορά καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί, που αξιολογώντας τα προς διάθεση προϊόντα αποκλειστικά από την τιμή τους, επιλέγουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τους πλανόδιους.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις των «εξαπατημένων» καταναλωτών που βλέπουν ακόμη και τα 5 ή 10 ευρώ, που καταβάλλουν, να πέφτουν στο κενό μιας και τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που αποκτούν καταλήγουν μέσα σε λίγες ημέρες στον κάδο των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οι πλανόδιοι μασέρ και οι μικροπωλητές αποτελούν «πληγή» για το υγιές εμπόριο.

Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργείται και άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν.

Στις ημέρες που όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες περνούν από εξονυχιστικούς πλέον ελέγχους για κάθε ευρώ που κατέχουν, στη Ρόδο ιδιαίτερα τώρα, την εποχή που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ, ανθεί το παρεμπόριο και οι παρανόμως παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενδεικτική των διαστάσεων, που έχει προσλάβει και φέτος το φαινόμενο είναι και η ακόλουθη καταγγελία, προς την «δ»:

«Καταρχήν καλό καλοκαίρι να έχουμε. Δυστυχώς όμως, κάθε καλοκαίρι υφίσταται το ίδιο πρόβλημα στις κεντρικές παραλίες του νησιού μας. Θα2 είμαστε σύντομοι και αρκετά ξεκάθαροι.

Συχνό φαινόμενο οι παράνομοι μικροπωλητές που πουλούν από τρόφιμα – φρούτα – ποτά -αναψυκτικά – πίτσες – πίτα γύρο – κοσμήματα μέχρι και μασάζ στις παραλίες του νησιού μας και ιδιαίτερα στην πιο πολυσύχναστη παραλία από το Έλλη έως το Ενυδρείο με φανερά ενοχλημένους τουρίστες, που αντί να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα προσπαθούν να απομακρύνουν τους διάφορους παράνομους – ενοχλητικούς μικροπωλητές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός παράνομου μικροπωλητή ο οποίος έχει φυλαγμένα φρούτα σε αποθήκη, ακριβώς δίπλα από τις δημόσιες τουαλέτες, χωρίς ρεύμα και νερό, όπως διαπιστώνουμε με κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Και σας ρωτώ λοιπόν, πού ακριβώς στην συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ο νόμος;

Μάλιστα, εκτός από την παράνομη δραστηριότητά τους, πολλές φορές έρχονται σε συμπλοκή μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα πέρυσι έφτασαν σε σημείο να βγάλουν μέχρι και μαχαίρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα οι ζωές των λουόμενων, και να γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι.

Πέρυσι τον Αύγουστο τοποθετήθηκαν security και με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και της Αστυνομίας που επιτέλους, έστειλε αστυνομικούς με πολιτικά, γιατί στην θέα των αστυνομικών με τις υπηρεσιακές τους στολές, κρυβόντουσαν ή έκαναν τους τουρίστες, καθάρισε η παραλία. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εφόσον είναι γνωστό το πρόβλημα στις Αστυνομικές Αρχές και στη Δημοτική Αρχή γιατί δεν πράττονται τα δέοντα;

Τέλος, ευελπιστούμε οι αρμόδιες αρχές φέτος που είμαστε ακόμη στην αρχή της τουριστικής σεζόν, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εκλείψει το “Φαινόμενο των Παράνομων Μικροπωλητών”, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε μαζί με τους Τουρίστες ΗΣΥΧΟΙ τις όμορφες-παραλίες του νησιού μας».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στη δημοκρατική

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top