Οικονομία

Σχέδιο της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»

eurozone3-656x410.jpg

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να δώσει μη δεσμευτικές οδηγίες στις τράπεζες της Ευρωζώνης, έως τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017, για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει 129 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, θα θέσει εμπιστευτικά ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, αλλά δεν θα δοθούν όλοι κατ’ ανάγκην γραπτώς, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Αυτό θα δώσει στις τράπεζες κάποια ευελιξία και δείχνει ότι η ΕΚΤ θα βασισθεί, τουλάχιστον αρχικά, κυρίως στην πειθώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που υφίστανται το βάρος κόκκινων δανείων ύψους περίπου 900 δισ. ευρώ, έχουν καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν αυτό το κατάλοιπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, φοβούμενες ότι διαγραφές των δανείων αυτών θα οδηγούσαν σε ζημιές, περιορίζοντας τα μερίσματα και τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, σημειώνει το Reuters.

Οι εποπτικές Αρχές θέλουν, ωστόσο, να δώσουν ώθηση στις τράπεζες, καθώς το τεράστιο ύψος των προβληματικών δανείων συμπιέζει την αποτίμηση των τραπεζών, αυξάνει το κόστος χρηματοδότησής τους και τελικά συγκρατεί την οικονομική ανάπτυξη, αντικρούοντας τη στήριξη που προσπαθεί να δώσει η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 7,1% των τραπεζικών δανείων της Ευρωζώνης δεν εξυπηρετούνταν στο τέλος του 2013, ποσοστό που είναι σχεδόν πενταπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top