Οικονομία

Σε χαμηλό 5ετίας η ισοτιμία γιουάν έναντι δολαρίου

550_334_34430.jpg

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 εξασθένησε η ισοτιμία του γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η κεντρική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος υποχώρησε 210 μονάδες βάσης στα 6,6001 γιουάν ανά δολάριο.

Στην τρέχουσα αγορά συναλλάγματος της Κίνας, το γιουάν μπορεί να κυμαίνεται (αυξάνεται ή μειώνεται) έως 2% γύρω από την κεντρική ισοτιμία σε κάθε ημερήσια συνεδρίαση. Η κεντρική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου βασίζεται σε έναν μέσο όρο σταθμισμένων τιμών που δίνουν παράγοντες της αγοράς πριν από το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς κάθε εργάσιμη ημέρα.

Η μεγάλη μείωση της ισοτιμίας δείχνει ότι το κλίμα στην αγορά παραμένει επιφυλακτικό, λόγω των εικασιών για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία TD Securities.

Οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που ξεκίνησε χθες, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον χρόνο της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Οι ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο Brexit επηρέασαν επίσης την αγορά, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μία σημαντική άνοδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

Για να καθησυχάσουν τους διεθνείς επενδυτές, Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να τονίζουν ότι η χώρα δεν έχει πρόθεση να υποτιμήσει το γιουάν για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει σταδιακά έναν μηχανισμό καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ο οποίος θα βασίζεται στην προσφορά και ζήτηση της αγοράς, με δυνατότητα διακύμανσής της (προς τα πάνω και προς τα κάτω) και ευελιξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top