Οικονομία

Σε εξέλιξη το EuroWorking Group – Αγωνία για τη δόση

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Σε εξέλιξη, μέσω τηλεδιάσκεψης, βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία αναμένεται να κρίνει την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση, που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα η Κομισιόν, είναι θετική για τη χώρα μας, υπάρχουν ωστόσο ανοιχτά ζητήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν να θεωρηθεί βέβαιη η εκταμίευση της δόσης.

Ανάμεσα στα θέματα που παραμένουν ανεφάρμοστα είναι η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, αλλά και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στα ανοιχτά θέματα, δε, είναι και αυτό της προώθησης ρύθμισης για την ασυλία των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου, όντας νομικά «θωρακισμένοι», να μπορούν να επιτελούν το έργο τους απερίσπαστοι, όπως έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως οι δανειστές.

Η απόφαση θα εξαρτηθεί κυρίως από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών που χρειάζονται ψήφιση από τα εθνικά τους κοινοβούλια (Γερμανία, Μάλτα, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία). Ένα πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι το να δώσει το EuroWorking Group το πρώτο πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια και όσα ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά, να μεταφερθούν στην επόμενη εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται το φθινόπωρο.

Άλλο πιθανό σενάριο είναι να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης χρονικά περίπου δύο εβδομάδες, μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες, αν και αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα ήθελαν να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, στις 23 Ιουνίου.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top