Ελλάδα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι λιμενεργάτες – Ταλαιπωρία για τους επιβάτε στα κρουαζιερόπλοια

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μεγάλα κρουαζιερόπλοια καταπλέουν στο λιμάνι του Πειριά αποβιβάζοντας χιλιάδες ταξιδιώτες.

«Μόνο σηκωτούς θα βγάλουν τους εργαζομένους από τα λιμάνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος δείχνοντας τις προθέσεις της Ομοσπονδίας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όπως είπε οι κινητοποιήσεις των 1100 εργαζομένων στον Πειραιά και των 300 στη Θεσσαλονίκη θα στοχεύσουν στις προβλήτες των κρουαζιερόπλοιων.

limenas1.jpg

Από το πρωί του Σαββάτου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατέπλευσαν επτά κρουαζιερόπλοια (τέσσερα μεγάλα πλοία και τρία ιστιοφόρα), αποβιβάζοντας συνολικά 7.000 ταξιδιώτες.

Τους ταξιδιώτες ωστόσο περίμενε μεγάλη ταλαιπωρία αφού λόγω της απεργίας δεν υπήρχε προσωπικό να μεταφέρει τις αποσκευές τους από το πλοίο μέχρι τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ και τα πούλμαν δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν κοντά στα κρουαζιερόπλοια. Ως αποτέλεσμα, οι χιλιάδες ταξιδιώτες -κυρίως μεγάλης ηλικίας- ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τις αποσκευές τους οι ίδιοι σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου κάτω από τον καυτό ήλιο.

Στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας έλεγαν ότι αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. «Δεν θέλουμε να ξανακούσουμε για Πειραιά» έλεγε διευθυντικό στέλεχος ξένης εταιρείας.

Ακόμη ένα από τα κρουαζιερόπλοια που επρόκειτο να καταπλεύσουν στον Πειραιά επέλεξε να δέσει στο λιμάνι του Λαυρίου για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες.

Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ απηύθυναν τόσο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, όσο και οι φορείς της κρουαζιέρας. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πιτσιόρλας χαρακτήρισε ακραίες και καταστροφικές τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στον ΟΛΘ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθεί το λιμάνι.

limenas2.jpg

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης αποκάλυψε ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας, η Holland America, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε θα αφαιρέσει τα ελληνικά λιμάνια απο το πρόγραμμά της.

Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τη μετάταξη των υπαλλήλων των δύο λιμανιών σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, ώστε να λήξουν οι κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προκαλούν τις αντιδράσεις των εταιρειών κρουαζιέρας, ενώ στελέχη του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία.

«Αυξάνονται οι απώλειες προσεγγίσεων πλοίων» Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, με επιστολή της προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία απηύθυνε έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς η τουριστική κίνηση κορυφώνεται και οι απώλειες προσεγγίσεων πλοίων αυξάνονται, με ανάλογη ζημιά της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι λόγω της απεργίας των λιμενεργατών, τα πληρώματα των πλοίων αναγκάζονται να μεταφέρουν με τα χέρια τις αποσκευές των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, ενώ δυσχεραίνεται και η τροφοδοσία των ίδιων των πλοίων, με δυσμενή αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

Για «χάος που επικρατεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και με απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των συνεχόμενων κινητοποιήσεων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, καθώς δεν ασκεί τα δικαιώματά της» κάνει λόγο ο υπεύθυνος τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, σε ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί η διοίκηση του ΟΛΠ δεν προχωρά σε άσκηση όλων των ένδικων μέσων και βοηθημάτων, προκειμένου να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top