Πολιτική

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν

0B0066B88CE338AC3EE1F71B034DEF56.jpg

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τόνισε πως η χώρα μας μπορεί σταδιακά να ξαναρχίσει να στέκεται στα δικά της πόδια.

Η τοποθέτηση Σόιμπλε έρχεται λίγη ώρα μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Handelsblatt, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε είχε εισηγηθεί υπέρ της εκταμίευσης της δόσης ήδη από τα μέσα της εβδομάδας. Ωστόσο η επιτροπή προϋπολογισμού επιφυλάχτηκε και προτίμησε να δώσει το πράσινο φως μόνο μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro-working Group.

Η οριστική έγκριση για να δοθούν τα χρήματα αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο πλαίσιο του Eurogroup, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Μετά το EWG, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ή μένεις μέσα, ή βγαίνεις έξω

Ο κ. Σόιμπλε πάντως επιφύλαξε τα πιο σκληρά του λόγια για το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση Brexit δεν θα είναι δυνατό για το Λονδίνο να παραμείνει στην ενιαία αγορά.

«Εάν η πλειοψηφία στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτό θα συνιστούσε απόφαση εναντίον της ενιαίας αγοράς. Μέσα είναι μέσα, έξω είναι έξω», είπε.

Σημείωσε μάλιστα πως σε ενδεχόμενο Brexit θα ήταν λάθος να υπάρξουν εκκλήσεις για εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν πολιτικά ανόητο μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ε.Ε. ετοιμάζεται για «όλα τα πιθανά σενάρια», ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους, όμως επισήμανε πως η ενωμένη Ευρώπη θα λειτουργήσει «και χωρίς τη Βρετανία, αν είναι απαραίτητο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top