Ελλάδα

Στα βήματα του Απόστολου Παύλου

550_334_418412.jpg

Η εικαστική συλλογή του Ευθύμιου Βαρλάμη με τίτλο «Ο Απόστολος Παύλος» και το έργο του «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», που περιλαμβάνει την προσκυνηματική διαδρομή του στην Μακεδονία, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 6/6, και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μέρη από τα οποία πέρασε ο Απόστολος Παύλος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομίας και Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη στήριξη των εταιρειών Aegean Airlines, Σαμαράς & Συνεργάτες και του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

«Στολίδι για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία» χαρακτήρισε την έκθεση η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων, και σημείωσε ότι είναι θρησκευτικός και εθνικός σταθμός.

«Το έργο του Ευθύμου Βαρλάμη δημιουργεί και προτείνει διαδρομές “θρησκευτικού τουρισμού” διεθνούς ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερες αναπτυξιακές προοπτικές για τη Μακεδονία και τη Θράκη», τόνισε η υφυπουργός και πρόσθεσε πως το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει αυτό το υψηλής αξίας πολιτιστικό εγχείρημα και εύχεται να αποτελέσει παράδειγμα για παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες θέτουν τη Μακεδονία και την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του θρησκευτικού, ιστορικού και φιλοσοφικού πολιτισμού.

«Το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό έργο του διεθνούς φήμης καλλιτέχνου κ. Βαρλάμη συνδυάζει τον σεβασμό στην ορθόδοξη παράδοση και την ιστορική ταυτότητα του τόπου μας με τον δυναμισμό και την μετάδοση του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συγχρόνως προβάλλει και αποδεικνύει με μοναδικό τρόπο ότι η πατρίδα μας, ακόμη και μέσα στις σύγχρονες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε, διαθέτει μία εξαιρετική πολιτισμική παραγωγή, η οποία μεταφέρεται προς όλους», υπογραμμίζει, στο μήνυμά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

«Το διεθνούς εμβέλειας έργο του καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη για τον Απόστολο Παύλο μάς συνδέει δημιουργικά με την ιστορική και χριστιανική μας ταυτότητα, ενισχύει την πνευματική μας άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, ενώνει τους Έλληνες και προβάλλει ιδανικά την Ελλάδα στο εξωτερικό», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κοντουρά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνει την αναπτυξιακή διάσταση του έργου του Ευθ. Βαρλάμη και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση ενός υψηλής αξίας τουριστικού προϊόντος που μπορεί να αλλάξει την οικονομική και κοινωνική προοπτική της περιοχής.

Ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, σημειώνει πως «το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού είναι για την πατρίδα μας μία από τις μεγάλες εφεδρείες που έχουμε για να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η εν λόγω έκθεση είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία της Μακεδονίας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στον εκχριστιανισμό της Ευρώπης.

Εκ μέρους της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες, ο κ. Δημήτρης Σαμαράς χαρακτήρισε τον Ευθύμιο Βαρλάμη «σημαντικό διεθνή Έλληνα και υποστήριξε ότι η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου μπορεί να αναδείξει τις αξίες του χριστιανισμού και του ελληνισμού.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος κατάγεται από τη Βέροια, όπου και το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», δήλωσε ότι από πολύ μικρός είναι κοντά στην Εκκλησία. Εξήγησε ότι άρχισε να ζωγραφίζει τον Απόστολο Παύλο μέσα σε σκοτάδι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και παρατήρησε:

«Στην αρχή έγιναν τα σκίτσα μου για τον Σαούλ, όταν ήταν ένας φανατισμένος κι αποφασισμένος αντίπαλος των χριστιανικών κοινοτήτων, έτοιμος να φυλακίσει και να αντιπαρατεθεί. Τα τελικά πορτρέτα μου για τον Απόστολο Παύλο περιέχουν, πάντως, μία σειρά από ημιτελείς περιοχές που προκύπτουν από το μυστήριο της ζωής του.

Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συναισθηματικοποίηση της εικόνων. Δεν θέλω να παραπέμπω σε μία λανθασμένη ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε εδώ, αυτός είναι ο Παύλος. Την εικόνα του Παύλου μου τη δημιουργώ από τη δική μου προσωπική πνευματικότητα, την αγάπη και τον θαυμασμό μου για τον μεγάλο απόστολο των Εθνών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top