Περιβάλλον

Στα φώτα της Νέας Υόρκης έφτασε το Solar Impulse

8573650C88751DC704FF0EDF32E0B8E8.jpg

Πιο κοντά στον ιστορικό στόχο του να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου χωρίς να καταναλώσει ούτε στάλα υγρού καυσίμου βρίσκεται το το πρωτοποριακό αεροσκάφος Solar Impulse, που βρίσκεται πλέον μπροστά στο «εμπόδιο» του Ατλαντικού Ωκεανού.

Στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε σήμερα το πρωτοποριακό αεροσκάφος Solar Impulse, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου χωρίς να καταναλώσει ούτε μία στάλα υγρού καυσίμου.

Με την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, το Solar Impulse ολοκλήρωσε το κομμάτι του ταξιδιού πάνω από τη Βόρεια Αμερική, και πλέον έχει μπροστά του μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, την πτήση πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η προσγείωση στη Νέα Υόρκη συνοδεύτηκε από ένα εμβληματικό πέρασμα πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Τελικός προορισμός είναι το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου άρχισε το εγχείρημα για το γύρο του κόσμου τον Μάρτιο του 2015.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ταξίδι του Solar Impulse ήλθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μπαταρίες του υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να διανύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι επισκευές διήρκεσαν μήνες και οι δύο πιλότοι χρειάστηκε να περιμένουν για ιδανικές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο για να συνεχίσουν το ιστορικό ταξίδι τους.

Επιδίωξη των κατασκευαστών του Solar Impulse είναι να επιδείξουν τη βιωσιμότητα των οικολογικών τεχνολογιών.

Το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου όσον ένα ΙΧ αυτοκίνητο και πετά χάρη σε ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνεται στις 17.000 φωτοβολταϊκές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα φτερά του, τα οποία ξεπερνούν σε μήκος τα φτερά ενός Boeing 747.

Σε νυχτερινές πτήσεις το αεροσκάφος χρησιμοποιεί ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στις μονάδες του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με αυτή την τεχνολογία, το αεροσκάφος πετά κατά μέσο όρο με 46 χιλιόμετρα ανά ώρα, όμως η ταχύτητά του μπορεί να διπλασιαστεί όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια.

Εξ αιτίας της χαμηλής ταχύτητας, ο κυβερνήτης μπορεί να αναπαύεται μόνο κατά διαστήματα, με διαλείμματα διάρκειας 20 λεπτών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top