Ελλάδα

ΣτΕ: Εκτός Εθνικού Θεάτρου ο Στεφανάκης και η Χέλμη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Μετά τον τέως καλλιτεχνικό  διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, έχασαν την δικαστική μάχη με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο τέως πρόεδρός του Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης και το τέως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου   Κατερίνα Χέλμη, οι οποίοι οριστικά παραμένουν εκτός του κρατικού φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι την 21η Απριλίου 2015 με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη, αντίστοιχα, ανακλήθηκε η προγενέστερη απόφαση διορισμού του κ. Χατζή στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα την ίδια μέρα με άλλη απόφαση των ίδιων υπουργών ανακλήθηκε και η απόφαση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω θεάτρου.

Στην εκπνοή του περασμένου μήνα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του απόφασή κ. Χατζή (απόφαση 1291/2016) που ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση αποπομπής του από το Εθνικό Θέατρο.

Ο κ. Χατζής έχασε τη δικαστική μάχη καθώς, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, κατά την διετία 2014-2015 κατέχοντας τη θέση του διευθυντή υπέγραψε συμβάσεις έργου (σκηνοθεσίας θεατρικών έργων, κ.λπ.) πάνω από το επιτρεπόμενο από το νόμο όριο. Να σημειωθεί ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μπορεί ετησίως να υπογράφει δυο συμβάσεις έργου με τον κρατικό φορέα.

Τώρα, με σημερινή απόφαση του (υπ΄ αριθμ. 1373/2016) ίδιου Τμήματος απορρίφθηκε η προσφυγή του κ. Στεφανάκη και της κυρίας Χέλμης που ζητούσαν και αυτοί με τη σειρά τους την ακύρωση την υπουργική απόφασης με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντά τους στο Εθνικό Θέατρο.

Από το Εθνικό Θέατρο απομακρύνθηκαν ο κ. Στεφανάκης και κυρία Χέλμης, καθώς ανατέθηκαν στον κ. Χατζή συμβάσεις πλέον του επιτρεπομένου ανωτάτου ορίου των δυο, ανεξάρτητα εάν για ορισμένες από αυτές δεν έλαβε αμοιβή.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφαση του, την πρόωρη λήξη της θητείας του των μελών του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο» και στην προκειμένη περίπτωση η υπουργική απόφαση αιτιολογεί νομίμως τους λόγους της πρόωρης λήξης της θητείας τους.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top