Διεθνή

Στέρτζον: Δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία μετά το Brexit

565CCE23ACDDDDD761047747BFE8A43A.jpg

Τις Βρυξέλλες επισκέφτηκε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία έδειξε αισιόδοξη, ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία μετά το Brexit.

Τις Βρυξέλλες επισκέφτηκε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία έδειξε αισιόδοξη, ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία μετά το Brexit.

«Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις της με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Παραδέχθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα. «Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος.

«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι επιλογές και η Σκωτία να τύχει σεβασμού», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκωτίας.

Η κ. Στέρτζον αντιμετώπισε την αρνητική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκωτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της Ε.Ε. παρά τη θέλησή της.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, διαμήνυσε ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκωτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκωτία», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top