Οικονομία

Στην κλίνη του Προκρούστη ξανά το ΕΚΑΣ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησής του ΕΚΑΣ ή αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για φέτος, ώστε να το χάσουν περισσότεροι συνταξιούχοι (με τα εισοδηματικά του νόμου το χάνουν πάνω από 90.000) ζητούν οι δανειστές προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 100 εκατ. ευρώ που δημιουργείται από την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από την υποχρέωση  να επιστρέψουν τα αναδρομικά.
 
Ειδικότερα, ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει πως το ΕΚΑΣ σταδιακά καταργείται απο 1/1/2016 μέχρι 31/12/2019, ώστε να πάψει να ισχύει εντελώς από 1/1/2020.

Ωστόσο επειδή η μεταβατική αυτή περίοδος των τεσσάρων ετών ψαλιδίστηκε κατά ένα 6μηνο – εφόσον η σταδιακή κατάργηση θα ξεκινήσει φέτος από 1η Ιουλίου – εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κατάργηση  του ΕΚΑΣ να έρθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο (τέλη του 2019) ώστε να ισοφαριστεί η «τρύπα» που δημιουργείται φέτος. 

Πάντως οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς η «μαύρη τρύπα» να καλυφθεί από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί προβλέπει 10 «τεχνικές διορθώσεις» στις ήδη ψηφισθείσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις και δε θίγουν περαιτέρω ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιμέρους ζητήματα και οι μικροβελτιώσεις-διορθώσεις να εγκριθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Το υπουργείο Εργασίας δεν έκανε δεκτές έξτρα αξιώσεις των δανειστών για:

-αλλαγές επί τα χείρω στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί)

– ένταξη των 45.000 μικροεπαγγελματιών που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ (επειδή έχουν έδρα σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο) σε καθεστώς ΟΑΕΕ, ώστε να χάσουν την μακρά μεταβατική περίοδο που προβλέπει ο νόμος για τις αυξήσεις των εισφορών στους αγρότες. 

-κατάργηση των κρατικών παροχών μετά από εργατικό ατύχημα. Το υπουργείο Εργασίας απέκρουσε τις αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των εργατικών ατυχημάτων (οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του άρθρου 31 που προβλέπει την καταβολή σύνταξης στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος).

Πιο αυξημένες από σήμερα οι εισφορές για τις επικουρικές
Παράλληλα από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση των εισφορών υπέρ του επικουρικού ταμείου. Η εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί αλλά σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι εισφορές κατατίθενται στο τέλος Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αυξημένες εισφορές θα καταβάλουν από την 1η Ιουνίου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται για επικουρική ασφάλιση, καθώς η συνολική εισφορά θα είναι 7% αντί 6% (+0,5% για εργοδότες και +0,5% για εργαζόμενους). Αυτό σημαίνει ότι σε μικτό μισθό 1000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές του υπαλλήλου θα υποστούν μείωση επιπλέον 5 ευρώ. Αυξημένη κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%, αντίστοιχα) θα είναι η εισφορά τους από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top