Ελλάδα

Στις 4 Ιουλίου η δικαστική μάχη των τηλεοπτικών καναλιών για τις άδειες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (συμμετέχουν 28 μέλη) και σε εμβόλιμη δικάσιμο της 4ης Ιουλίου 2016, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών.
        
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου όρισε την εμβόλιμη αυτή δικάσιμο (μετά τη λήξη του δικαστικού έτους  που είναι 30 Ιουνίου 2016), στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των συμβούλων Επικρατείας και αντιπρόεδροι, ενώ επίσης όρισε εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Να σημειωθεί ότι  ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για επίσπευση εκδικάσεως των υποθέσεων αυτών.
Με την επιστολή  του αυτή  ο δικηγόρος -η οποία κοινοποιήθηκε και προς  άλλους  (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κ.λπ.), αλλά και στον κ. Σακκελλαρίου- ζητούσε για την προστασία των Θεσμών αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, να υποβληθεί αίτηση  (όπως προβλέπει σχετική διάταξη) από τον υπουργό ως διάδικο, κατά προτίμηση εκδίκαση της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι η αποδοχή του αιτήματος “είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας του διαγωνισμού τόσο έναντι των διαγωνιζομένων και των Ελλήνων πολιτών, όσο και έναντι των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Η έκδοση δικαστικής αποφάσεως μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στο σύνολό του”.  

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εκδικάσεις πλέον των υποθέσεων στον ΣτΕ, ο εισηγητής των υποθέσεων δεν εκφράζει τη νομική του θέση επί των αιτήσεων ακυρώσεως (όπως γινόταν στο παρελθόν), δηλαδή εάν πρέπει αυτές οι προσφυγές  να απορριφθούν ή όχι, αλλά απλά αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσής, τα αιτήματα των προσφευγόντων και τα νομικά ζητήματα που προβάλλονται.

Απορρίφθηκε αναστολή

Πάντως, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ΄  αριθμ. 113/2016 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής του Κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Ο Λόγος» (Μega Κύπρου), με έδρα τη Λευκωσία.

Ο εν λόγω κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός στρεφόταν κατά του Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ζητούσε να ανασταλεί η άρνηση του να του απαντήσει στην αίτησή του να εκπέμψει ψηφιακά στην Ελλάδα με την Κυπριακή  άδεια που έχει. Βασικό επιχείρημα του είναι ότι εφόσον έχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να εκπέμψει και στην Ελλάδα.

Τέλος, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 17 Ιουνίου 2016 σε σχηματισμό Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο κ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο κ. Παπαγεωργίου) η αίτηση αναστολής του Mega Channel για το ζήτημα των αδειών. Στην αίτησή του το Mega Channel , μεταξύ των άλλων, επικαλείται ότι «σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο η όλη διαδικασία αδειοδότησης, πλέον του ότι είναι αντίθετη στα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα είναι και αντισυνταγματική, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ”.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί  σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV),  Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πλέον του ότι ζητούν να ακυρωθεί  το όλο νομοθετικό πλαίσιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της χορήγησης των αδειών , επιπρόσθετα ζήτησαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του κ. Σακελλαρίου που να «παγώνει» άμεσα την διαγωνιστική διαδικασία, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε.

Πάντως, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί βομβαρδίζουν με νομικά επιχειρήματα,  κατά κύριο λόγο, την από 1.3.2016 απόφαση του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top