Διεθνή

Στις φλόγες η Κύπρος: Είπε «ναι» στην Τουρκία για βοήθεια υπό προϋποθέσεις

6462AA291FFA47DFA14369E32EED25A3.jpg

Την βοήθεια της Τουρκίας σε πτητικά μέσα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, αποδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την βοήθεια της Τουρκίας σε πτητικά μέσα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, αποδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε. 

Ο κ. Ακιντζί τηλεφώνησε στον Κύπριο πρόεδρο, και του εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, μετά από σχετική δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων.

Εν τω μεταξύ, το καταστροφικό της έργο συνέχισε για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά που μαίνεται σε ημιορεινές περιοχές της Κύπρου, έχοντας κάψει πάνω από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους.

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν την ζωή τους τη Δευτέρα, ενώ τρεις άνδρες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το απόγευμα της Τρίτης η κατάσταση καλυτέρευσε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παραμένει επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. Ισραηλινοί πιλότοι, πουσυμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα της Τρίτης έφθασε πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ιταλία ενώ αναμένονται τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top