Διεθνή

Στις ΗΠΑ ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

moh-735x459.jpg

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επίσκεψη που θα επικεντρωθεί σε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και την κατάσταση στην περιοχή, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του βασιλείου καταγράφεται μετά την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ιράν, που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, το σιιτικό κράτος που αποτελεί ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το SPA ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, θα συζητήσει με τους Αμερικανούς συνομιλητές του για την «ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» και θα αναφερθεί «σε περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Λιβύη και τις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος .

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε το πρόγραμμα ή τη διάρκεια της επίσκεψης.

Το Σάββατο, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικών συμφερόντων δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν διαβεβαίωσε ότι το περιεχόμενο των 28 απόρρητων σελίδων της έκθεσης του αμερικανικού Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες ενδέχεται να αποχαρακτηριστούν και να δοθούν στη δημοσιότητα, δεν συμπεριλαμβάνει καμιά απόδειξη περί εμπλοκής του Ριάντ με οποιοδήποτε τρόπο στις επιθέσεις αυτές.

Ο Μπρέναν τόνισε παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων οι Σαουδάραβες «συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων εταίρων μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top