Ελλάδα

Στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης για μεταφορά της δίκης της Χ.Α

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου για τη  μεταφορά της δίκης για την  ανθρωποκτονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα  και  των μελών της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η η υπ΄ αριθμ. 42601/2016  απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρει ότι από  τη μεθεπομένη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2016  η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα διεξάγεται πλέον στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας και Κυρ. Λουκάρεως) και όχι στην  ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.  

“Ομως, η πρόεδρος του Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα από  έδρας ότι η δίκη θα διεξάγεται στο Εφετείο Αθηνών από 27 Ιουνίου 2016 και μετά.
       
Να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση δεν γίνεται πουθενά λόγος για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται, παρά μόνο για «την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος ότι για την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, έλαβε υπόψη του:

«1) Το από 6-6-2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου Ε.Π./152/6-6-2016 έγγραφο του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών.

2)  Την από 6-6-2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου 7480/6-6-2016 αίτηση της Προεδρεύουσας στη δικάσιμο της 20ής Απριλίου 2015 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, όπως αυτή διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών».

Από τα έγγραφα αυτά προέκυψε τώρα, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, δηλαδή 14 μήνες αφότου έχει ξεκινήσει η δίκη και παρά τις έντονες αντιδράσεις της έδρας τυ δικαστηρίου, της πολιτικής αγωγής, των τοπικών δημοτικών φορέως του Κορυδαλλού, κ.λπ., «η ύπαρξη διαρκούς αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου αποκλειστικά στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού».

Μάλιστα, δεν παραλείπει ο υπουργός Δικαιοσύνης να επικαλεστεί, μετά από 14 μήνες άκαρπων αντιδράσεων (δεν συμπεριλαμβάνεται το χρονικό διάστημα των αντιδράσεων πριν την έναρξη της δίκης) ότι  η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής της δίκης έγινε   «υπό το φως της   διαρκούς πρόνοιας του κράτους»!

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος στην απόφασή του:

«Το γεγονός ότι, με βάση τα αναφερόμενα στις προηγούμενες σκέψεις έγγραφα, προέκυψε η ύπαρξη διαρκούς αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου αποκλειστικά στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, στοιχείο που εκτιμάται και υπό το φως της διαρκούς πρόνοιας του κράτους να διασφαλίζει το δικαίωμα των διαδίκων στην τήρηση του εύλογου χρόνου διάρκειας των ποινικών δικών».

Ειδικότερα, στο υπ΄   αριθμ. 1.622 ΦΕΚ (τεύχος Β΄ ) δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

Ορίζουμε, από 21.6.2016, αίθουσα συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπόθεσης των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα κ.λπ. αξιόποινες πράξεις, ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, την Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας και Κυρ. Λουκάρεως), διατηρούμενης της δυνατότητας σε περίπτωση δυσχέρειας να χρησιμοποιείται εκτάκτως η αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού ή άλλη κατάλληλη αίθουσα, και παρακαλούμε όπως γνωστοποιηθεί η παρούσα πράξη με κοινοποίηση στους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας του δικαστηρίου και με επικόλλησή της στην είσοδο του δικαστικού καταστήματος».

Πάντως, η υπουργική αυτή απόφαση πρέπει να κοινοποιηθεί στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top