Ελλάδα

Στο προσκήνιο και πάλι οι «Νέες Χώρες»

550_334_486860.jpg

Του Αντώνη Τριανταφύλλου

Ποικίλες συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους έχει προκαλέσει η χθεσινή αποστροφή του λόγου του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για το καθεστώς των αποκαλούμενων «Νέων Χωρών».

Ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που συζητούνταν το θέμα του αυτονόμου των Εκκλησιών φέρεται να δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αυτονομίας των «Νέων Χωρών».

Αυτή τη τοποθέτηση, όπως ήταν βέβαιο, όχι μόνο δημιούργησε αίσθημα ανακούφισης στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και μπαράζ δηλώσεων, τόσο από την Ιερά Σύνοδο, όσο και από την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Λίγη ώρα μετά την προφορική δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις «Νέες Χώρες» η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «Επί γενομένης προτάσεως-προσθήκης υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του κειμένου “Το Αυτόνομον και ο Τρόπος Ανακηρύξεως Αυτού” ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι σέβεται απολύτως το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ουδεμία πρόθεση υπάρχει αμφισβητήσεως ή αλλαγής των ισχυόντων».

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το κείμενο της ανακοίνωσης της Αθήνας και κυρίως η εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της ελλαδικής Εκκλησίας ερμηνεία της δήλωσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προκάλεσε την παρέμβαση του Φαναρίου.

Η Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «επί σχετική δε προτάσει τροπολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος διεβεβαίωσεν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν πρόθεσιν έχει να χορηγήση αυτονομίαν εις τας Μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών και ότι αύται υπάγονται πάντοτε κανονικώς και πνευματικώς υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η δε διοίκησις αυτών έχει εκχωρηθή επιτροπικώς εις την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ελλάδος, την οποίαν η Α. Θ. Παναγιότης και ηυχαρίστησε διά την τοιαύτην εξυπηρέτησιν προς την Μητέρα Εκκλησίαν».

Στις δυο δηλώσεις υπάρχει μια διάσταση ερμηνείας για τις «Νέες Χώρες».

Η Εκκλησία της Ελλάδος εκτίμησε ότι από την πλευρά του Φαναρίου «ουδεμία πρόθεση υπάρχει αμφισβητήσεως ή αλλαγής των ισχυόντων», ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπενθύμισε ότι «αύται (σ.σ. οι «Νέες Χώρες») υπάγονται πάντοτε κανονικώς και πνευματικώς υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η δε διοίκησις αυτών έχει εκχωρηθή επιτροπικώς εις την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ελλάδος» υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά «εξυπηρέτησιν προς την Μητέρα Εκκλησίαν» και όχι πλήρη εκχώρησή τους.

Το «αγκάθι» των «Νέων Χωρών»

Το ζήτημα των «Νέων Χωρών» δηλαδή ο τρόπος -επιτροπικής από την Εκκλησία της Ελλάδος- διοίκησης 37 Μητροπόλεων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά ανήκουν πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προκαλέσει κατά καιρούς προτριβές μεταξύ Φαναρίου και Αθήνας -ενίοτε- και έντονες.

Η πιο πρόσφατη χρονικά και υψηλής έντασης κρίση προκλήθηκε την διετία 2003-2004 επί αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χριστόδουλου και τότε χρειάστηκε πολιτική παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που είχε λάβει διαστάσεις σχίσματος.

Επί αρχιεπισκοπίας Ιερώνυμου οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εξομαλύνθηκαν, τουλάχιστον έως το 2014.

Εδώ και δυο χρόνια φέρεται να καλλιεργείται παρασκηνιακά από ορισμένους κύκλους κλίμα ακραίας επιφυλακτικότητας στους κόλπους της ιεραρχίας της ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Φαναρίου, με αφορμή τις «Νέες Χώρες».

Οι Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών» είναι 37 και ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία της πρωτόθρονης Εκκλησίας που σημαίνει ότι υποχρεώνονται να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Με την Πατριαρχική Πράξη το 1928 εκχωρήθηκε επιτροπικά και μόνο η διοίκησή αυτών των 37 Μητροπόλεων στην Εκκλησία της Ελλάδος «άχρι καιρού», κάτι που σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τη δυνατότητα να άρει την Πράξη και να τις επαναφέρει πλήρως στη διοικητική του δικαιοδοσία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top