Πολιτική

Στο Ρέθυμνο Κουρουμπλής και Ξανθός

%CE%9A%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%

Ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ρέθυμνο προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους του νομού και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

Ο υπουργός για πάνω από μία ώρα, ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τους δήμους του Ρεθύμνου και γενικά το νομό παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επισημαίνοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους πως ζητούμενο της κυβέρνησης είναι η εδραίωση καλής συνεργασίας και σχέσεων εμπιστοσύνης με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας.

«Αυτή την ώρα έχουμε έτοιμο ένα πολυνομοσχέδιο χωρίς καμία λογική βερμπαλισμού, το οποίο στοχεύει σε ουσιαστικές αλλαγές αντιμετωπίζοντας μικρά αλλά ζωτικής σημασίας προβλήματα με στόχο να δοθούν λύσεις σε πολλά και καθημερινά προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση. Παράλληλα επαναθεσμοποιούμε την αποκέντρωση απελευθερώνοντας και αποκεντρώνοντας πόρους ώστε να υπάρξει ισοπολιτεία και ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα. Προχωρούμε στην αυτονόμηση της δημόσιας διοίκησης και κωδικοποιούμε τη νομοθεσία ώστε να περιοριστεί σημαντικά η πολυνομία και οι διαδικασίες που ταλαιπωρούν πολλές φορές τον πολίτη», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα πως «οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο θα αποκαταστήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Για όλα όσα ενημερώθηκε ο υπουργός και αφορούν στο Ρέθυμνο, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως θα αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο τρόπο, σε συνάρτηση με όλα όσα ο πρωθυπουργός ανέφερε προχθές σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας και τα οποία, σε σχέση με την Κρήτη αφορούν στις πιστώσεις για τον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, δύο έργα που δικαιούται, όπως ανέφερε, η Κρήτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Πιστεύουμε ως κυβέρνηση, πως όλες οι προσπάθειες που θα γίνουν από τα συναρμόδια υπουργεία θα φέρουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη στο νησί».

Σχετικά με το καθεστώς των HOT SPOTS στην Κρήτη ο υπουργός δήλωσε πως το δεδομένο είναι ότι πολλοί άνθρωποι πρόσφυγες και μετανάστες δεν επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη διότι στοχεύουν να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έγινε σεβαστή από όλα τα κόμματα μιλάει για δίκαιη κατανομή των βαρών σχετικά με τη φιλοξενία και διαχείριση της μεταναστευτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Αναφορικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων του δημοσίου, ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη μίας νέας αναδιάταξης του δημοσίου, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά στρατηγικοί τομείς που πρέπει να στελεχωθούν και είναι υποστελεχωμένοι παράλληλα όμως να διευκολυνθεί ένας κόσμος ο οποίος θα μπορούσε να είναι πιο παραγωγικός αν ήταν σε μία περιοχή που του λύνει κοινωνικά προβλήματα. «Οφείλουμε να δούμε αυτό το ζήτημα δεδομένου ότι όταν λύνεις κάποια κοινωνικά προβλήματα του εργαζόμενου, ουσιαστικά βελτιώνεις την απόδοσή του».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για το κλείσιμο του κύκλου που για πολλά χρόνια είχε δημιουργήσει αστάθεια και έλλειψη κανονικότητας στη λειτουργία της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. «Ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος επανεκκίνησης της οικονομίας με μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε ότι αφορά το δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με αισιόδοξη προοπτική για βιώσιμη διέξοδο από τον κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας». Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για σοβαρότητα και σχέδιο με θεσμική συνεργασία και αξιοποίηση του πιο έντιμου δυναμικού και αξιόπιστου κοινωνικού ιστού που υπάρχει στη χώρα, ώστε να γίνουν βήματα προς τα μπρος και να ξεφύγουμε ως χώρα από το βάλτωμα των τελευταίων χρόνων. «Μπορεί σε αυτή τη χώρα να εδραιωθεί η ισονομία, η δημοκρατία και η σωστή λειτουργία του κράτους… αυτό όμως που χρειάζεται βασικά είναι η αισθητή ανακούφιση της καθημερινότητας του πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Ξανθός και έφερε για παράδειγμα τον τομέα της υγείας λέγοντας ότι: «Προσπαθούμε να πετύχουμε μία πιο σταθεροποιημένη λειτουργία του ΕΣΥ και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές και οι προσπάθειες που γίνονται δεν έχουν δώσει μία αισθητή διαφοροποίηση αλλά έχουν δρομολογηθεί δέσμες παρεμβάσεων και με ενισχυμένη χρηματοδότηση και με πολλαπλές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όπως για παράδειγμα, αυτή την περίοδο, η πρώτη φουρνιά εργαζομένων αναλαμβάνει εργασία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από έξι χρόνια παγώματος των προσλήψεων, προκηρύσσονται 760 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και τελειώνουμε με την περίοδο της συστηματικής εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης και σιγά σιγά προχωρούμε στην αναβαθμισμένη λειτουργία του ΕΣΥ καθώς και στη θεσμική αναδιοργάνωση του».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top