Διεθνή

Στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας – Σερβίας

5CB366A73FC9FBD72CD52F6A37016198.jpg

Το σχέδιο για τη στρατηγική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων τους, δημοσιοποίησαν η Κίνα και η Σερβία το Σάββατο, στο Βελιγράδι, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ επισκέπτεται επίσημα από την Παρασκευή, τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου προέδρου, σε διάστημα 32 ετών.

Το σχέδιο για τη στρατηγική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων τους, δημοσιοποίησαν η Κίνα και η Σερβία το Σάββατο, στο Βελιγράδι, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ επισκέπτεται επίσημα από την Παρασκευή, τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου προέδρου, σε διάστημα 32 ετών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο χώρες συμφωνούν για την εμβάθυνση των σχέσεών τους στους τομείς της αναπτυξιακής στρατηγικής, των υποδομών, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων, των χρηματοοικονομικών σχέσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, των επιστημών, αλλά και της τεχνολογίας.

Οι δύο πλευρές, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Ουγγαρίας-Σερβίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση άλλων σχεδίων περιφερειακής διασύνδεσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Σερβία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της, για να έχει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία της Κίνας (China’s Belt and Road Initiative) με κοινό στόχο την ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, αλλά και την ευημερία των δύο χωρών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top