Διεθνή

Σύλληψη κορυφαίων πολιτικών φέρεται να ζητούν οι εισαγγελείς στη Βραζιλία

8D7775E9EBA0D3784981D12F6788ADE0.jpg

Νέοι πολιτικοί τριγμοί στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τη μεγάλη εφημερίδα O Globo, ο κορυφαίος εισαγγελέας Ροντρίγκο Γιανότ έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάν Καλέιρους, τον πρώην πρόεδρο Χοσέ Σάρνεϊ, τον γερουσιαστή Ρουμερου Ζούκα και τον ισχυρό βουλευτή Εντουάρντο Κούνια. Όλοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Τη σύλληψη κορυφαίων πολιτικών στη Βραζιλία φέρεται να ζητά ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, δίνοντας νέες διαστάσεις στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με τη μεγάλη εφημερίδα O Globo, ο κορυφαίος εισαγγελέας Ροντρίγκο Γιανότ έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάν Καλέιρους, τον πρώην πρόεδρο Χοσέ Σάρνεϊ, τον γερουσιαστή Ρουμερου Ζούκα και τον ισχυρό βουλευτή Εντουάρντο Κούνια, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Ο κ. Κούνια ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, και υπηρετούσε ως πρόεδρος της Βουλής έως τον Μάιο, όταν και τέθηκε σε διαθεσιμότητα με την κατηγόρια ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα πάνω στην εμπλοκή του στην υπόθεση Petrobras.

Ο κ. Καλέιρους πάλι, ως επικεφαλής της Γερουσίας, προήδρευσε στη συνεδρίαση όπου ψηφίστηκε η διαθεσιμότητα της κ. Ρούσεφ.

Ο κ. Ζούκα από την πλευρά ορίστηκε υπουργός Σχεδιασμού στη μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά την αποχώρηση της προέδρου. Υποχρεώθηκε όμως σε παραίτηση λίγες ημέρες αργότερα, μετά από τη δημοσιοποίηση ηχογραφημένων συνομιλιών όπου φαίνεται να συζητά πώς μπορεί να εμποδιστεί η πολιτική «αιμορραγία» από το σκάνδαλο Petrobras με αντικατάσταση της κυβέρνησης Ρούσεφ.

Και οι τρεις πολιτικοί ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς, που έχει σχέση συνεργασίας αλλά και αντιπαλότητας με το Κόμμα των Εργατών της κ. Ρούσεφ.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες της «O Globo», που μεταδίδονται και από άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η κ. Ρούσεφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η προσπάθεια αποπομπής της συνιστά πραξικόπημα με αρχιτέκτονες τον κ. Κούνια, τον κ. Καλέιρους και άλλους πολιτικούς αντιπάλους της.

Η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες πριν την έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top