Οικονομία

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» πετρελαίου: H Aramco μειώνει τις τιμές του αργού στην Ευρώπη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η κρατική Σαουδαραβική εταιρία Aramco, ένας από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς του πλανήτη, είναι έτοιμη να μειώσει την τιμή του αργού πετρελαίου κατά 35 σεντς το βαρέλι για τη βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι για τη Μεσόγειο, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αυξήσει τις τιμές του αργού στις περισσότερες περιοχές της Ασίας και των ΗΠΑ εν μέσω ισχυρής ζήτησης εκεί.

Το συγκεκριμένο βήμα έρχεται μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια από τα μέλη του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα να παγώσουν τους ρυθμούς εξόρυξης. Το σημερινό ανώτατο όριο παραγωγής που φτάνει τα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εγκρίθηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, το Δεκέμβριο του 2011.

Η πτώση των τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από το Ιράν, το οποίο σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την περιοχή.

Η συγκεκριμένη ισλαμική χώρα πωλεί σήμερα 400.000 βαρέλια ημερησίως στην Ευρώπη και στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών προς 700.000 μετά από συμφωνίες που υπέγραψε με ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά διυλιστήρια, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Πέρυσι, οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη, ήταν κατά μέσο όρο, 800.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Και οι δύο χώρες αρνούνται να προσφέρουν ειδικές, ιδιωτικές εκπτώσεις σε μεμονωμένους αγοραστές, αν και «χτυπήσει» ο ένας τις μειώσεις τιμών του άλλου.

Η Τεχεράνη εμφανίζεται σίγουρη ότι θα κερδίσει στον αγώνα για την ευρωπαϊκή αγορά, με το επιχείρημα ότι η οικονομία της είναι λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο. «Η Σαουδική Αραβία θα είναι ο μεγάλος χαμένος στον πόλεμο των τιμών», σύμφωνα με τον Ακμπάρ Νεματολαχί, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο πετρελαίου του Ιράν.

Η Saudi Aramco θα ισοφαρίσει τη «χασούρα» που υπέστη από τις ευρωπαϊκές μειώσεις των τιμών μέσω της αύξηση των τιμών στην Ασία, όπου ο ανταγωνισμός με το Ιράν είναι λιγότερο έντονος.

Η εταιρεία αύξησε τις τιμές του light αργού στην περιοχή κατά 35 σεντς το βαρέλι και του Super Light αργού κατά 10 σεντς, με μόνο το Extra Light μείγμα να παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η τιμολόγηση σε όλες τις βαθμίδες, εκτός του Extra Light, αυξήθηκε για τις ΗΠΑ, όπου το ιρανικό αργό εξακολουθεί να απαγορεύεται. Το αραβικό light αργό για τους αμερικανούς αγοραστές αυξήθηκε κατά 20 σεντς ανά βαρέλι.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες να ενισχύσουμε τη θέση μας ως ο καλύτερος προμηθευτής σε όλες τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top