Διεθνή

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί από το Brexit

brexit17.jpg

Λίγα 24ωρα έχουν περάσει μετά το αρχικό σοκ του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος όπου κυριάρχησε η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αναταράξεις στη χώρα συνεχίζονται.

Στο μέτωπο των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον που πρωτοστάτησε στην καμπάνια υπέρ του Brexit και φαίνεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ενωτικός χαμηλώνοντας τους τόνους σε ό,τι αφορά τη έξοδο της χώρας του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά», έγραψε ο Τζόνσον στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Δήλωσε επίσης πως  «η Βρετανία είναι κομμάτι της Ευρώπης -και έτσι θα παραμείνει για πάντα. Νομίζω ότι δεν μπορώ να το τονίσω αυτό παραπάνω» και πως «όσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ είναι 16 εκατομμύρια. Αυτοί είναι αδέλφια και γείτονές μας. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία, η ψήφος καθενός μας, όμως, έχει ίση αξία».

Στους Εργατικούς ο Τζέρεμι Κόρμπιν είδε δέκα στελέχη του Κόμματος να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την ηγεσία του, βυθίζοντας το κόμμα σε κρίση. Μερικοί από τους παραιτηθέντες ανέφεραν σε δηλώσεις ότι αμφισβητούν την ικανότητα του Κόρμπιν να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εντωμεταξύ έκανε την εμφάνισή του και το λεγόμενο «Bregret», η υποτιθέμενη αλλαγή γνώμης των μετανιωμένων Βρετανών που συνειδητοποιούν τις συνέπειες της επιλογής τους και επιθυμούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος. Για το θέμα αυτό υποτίθεται πως έχει αρχίσει συλλογή υπογραφών με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα να έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση. Ωστόσο, τόσο ο Guardian, όσο κι άλλα βρετανικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων, ενώ σημειώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις κοινοβουλευτικές αρχές. Όπως είναι προφανές, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υπογράφεται μόνο από βρετανούς πολίτες και κατοίκους της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τα δεδομένα στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών δείχνουν ότι υπάρχουν υπογραφές από άλλες χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Ισλανδία, τα Νησιά Κέιμαν και η Τυνησία.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των υπογραφών υπερβαίνει το συνολικό αριθμό των κατοίκων των χωρών, κάτι που υποδεικνύει χειραγώγηση των στοιχείων. Για παράδειγμα, από το Βατικανό, τη μικροσκοπική χώρα των μόλις 800 κατοίκων, εμφανίζονται να έχουν συγκεντρωθεί 39.000 υπογραφές από ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι του Βατικανού!

Αύριο και μεθαύριο πάντως συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τους άλλους ηγέτες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός Κάμερον σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την Τρίτη», ανέφερε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στον μηχανισμό για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Εντός Ηνωμένου Βασιλείου οι διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν από την πρώτη στιγμή συνεχίζονται με τη Σκωτία να προαναγγέλλει πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για το Brexit αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον.

Η Σκωτία, όπου ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: «Φυσικά».

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs πάντως εκτιμούν πως η Βρετανία θα μπει μέσα στο 2016 σε ύφεση και πως η απόφαση για Brexit θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ στους επόμενους 18 μήνες. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το ΑΕΠ της ευρωζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Η Goldman Sachs σημείωσε τρεις βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση της Βρετανίας: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top