Ελλάδα

Συνταγματικό και σύμφωνο με την ΕΣΔΑ το χαράτσι της ΔΕΗ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε σχέση με το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το πρώτο χαράτσι (‘Eκτακτο Eιδικό Tέλος Hλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) το οποίο  εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας μειοψήφησαν μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου  με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ.  293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Τώρα, η  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αρθμ. 7/2016 απόφασή της έκρινε ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους (έλλειμμα) και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και ειδικά με τα άρθρα:
– 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
-5 που επιβάλλει την οικονομική ελευθερία,
-17 που προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας,
– 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,  
– 25 περί κράτους δικαίου και
 – 78 που προβλέπει ότι   φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο,
Ακόμη, είναι σύμφωνο με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Παράλληλα, στο ερώτημα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών είπε   «ναι» ενώ τέσσερεις είπαν «όχι».
Στον  Άρειο Πάγο έχουν προσφύγει κατά της επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) και ο δικηγόρος   Γεώργιος Κόκκας.
    

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top