Διεθνή

Συρία: 70 νεκροί σε συγκρούσεις νοτίως του Χαλεπιού

C5F518BA8F2E446D300AF6A2CA10DB8B.jpg

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη επιδρομών συριακών και ρωσικών αεροσκαφών, κατάφεραν να ανακαταλάβουν το πρωί της Τετάρτης τα χωριά Ζεϊτάν και Χαλάσα, τον έλεγχο των οποίων είχαν χάσει λίγες ώρες νωρίτερα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου.

Τουλάχιστον 70 μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών συμμάχων των τζιχαντιστών, νοτίως της πόλης του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη επιδρομών συριακών και ρωσικών αεροσκαφών, κατάφεραν να ανακαταλάβουν το πρωί της Τετάρτης τα χωριά Ζεϊτάν και Χαλάσα, τον έλεγχο των οποίων είχαν χάσει λίγες ώρες νωρίτερα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου.

Οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα (της Αλ-Κάιντα) εξαπέλυσαν ωστόσο νέα αντεπίθεση σήμερα το πρωί για να ανακαταλάβουν το χωριό Χαλάσα, ένα στρατηγικό σημείο σε ύψωμα, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Το χωριό βρίσκεται σε λόφο κάτω από τον οποίο εκτείνονται μεγάλες περιοχές στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, κυρίως ο άξονας ανεφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων που συνδέει το αεροδρόμιο του Ναϊράμπ με τη Ραμούσα και οι περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις δυτικά του Χαλεπίου.

Η ανακατάληψη του Χαλάσσα θα επέτρεπε στους αντάρτες να παρακολουθούν τον δρόμο ανεφοδιασμού του καθεστώτος που συνδέει το αεροδρόμιο του Ναϊράμπ με το Χαλέπι, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Η πόλη του Χαλεπίου είναι χωρισμένη σε τομείς που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά και σε τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά.

Εξάλλου, στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, χωριά της περιοχής όπως το Χαν Τουμάν σφυροκοπήθηκαν τη νύχτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βορείως του Χαλεπίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον κύριο άξονα εφοδιασμού των ανταρτών και την περιοχή Αλ-Μάλεχ. “Ο αγώνας ταχύτητας για την περικύκλωση του Χαλεπίου είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Watan, που πρόσκειται στη Δαμασκό, τα ρωσικά μαχητικά ξανάρχισαν την αποστολή τους «με σφοδρότητα», πλήττοντας θέσεις του Αλ-Νόσρα και των συμμάχων του. Η Ρωσία επενέβη μαζικά στον πόλεμο στη Συρία τον Σεπτέμβριο, πριν ανακοινώσει τον Μάρτιο μερική αποχώρηση των δυνάμεών της.

Παράλληλα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες σε βομβαρδισμούς ανταρτών εναντίον του τομέα του Χαλεπίου που ελέγχει το καθεστώς.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 στη σύγκρουση στη Συρία, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top