Πολιτική

Συστήνεται υποεπιτροπή στη Βουλή για την απομείωση του δημόσιου χρέους

B9332C9AFB6E3CAFF36FB6B0E0FF8C23.jpg

Στόχος η άσκηση πιέσεων προς το Ευρωκοινοβούλιο για την επιτάχυνση εξεύρεσης λύσης.

Τη σύσταση υποεπιτροπής η οποία θα διερευνήσει του βέλτιστους τρόπους απομείωσης του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έπειτα από πρόταση του προέδρου της, Μάλη Μπαλαούρα.
Η υποεπιτροπή, που θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα, θα είναι διακομματική και θα αποτελείται από 21 βουλευτές. Συγκεκριμένα 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ κι από έναν από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κο Μπαλαούρα, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, σε αυτή θα προσκαλούνται ειδικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να δώσουν τα «φώτα» τους σε τεχνικό επίπεδο για τους τρόπους απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους όπως για παράδειγμα μέσω της μεταφοράς στον ESM των ακριβών επιτοκίων είτε με μία περίοδο χάριτος, που θα προβλέπει τη μη πληρωμή των οφειλόμενων για τα έτη 2020 – 2021. Κατά καιρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο ακρόαση θα γίνεται κι από εκπροσώπους της κυβέρνησης σχετικά με τους πολιτικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος ή για ενημέρωση των εξελίξεων.

Η υποεπιτροπή συστήνεται με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στόχο όπως υποστηρίζει ο κος Μπαλαούρας έχει την άσκηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις που θα απομειώσουν το δημόσιο χρέος.

Ο ίδιος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός και επιχειρώντας να αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο ταύτισης με την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της πρώην Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι η υποεπιτροπή δεν θα εξετάσει ζήτημα «ονομαστικού κουρέματος» και «νομιμοποίησης ή μη του χρέους» όπως έκανε η Επιτροπή Αλήθειας. Τόνισε, ωστόσο, ότι το πόρισμα εκείνης της Επιτροπής θα αξιοποιηθεί όπως και οποιοδήποτε άλλο υλικό κριθεί αναγκαίο.

Η εν λόγω υποεπιτροπή δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της, αλλά για τα εκάστοτε πορίσματα θα ενημερώνεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα για την παρακολούθηση του ελληνικού χρέους.
«Η Βουλή πρέπει να παίξει ένα ρόλο με ντοκουμέντα, ώστε να καλλιεργηθεί μια εικόνα ότι “ορμάμε” στο ζήτημα και να δημιουργήσουμε το έδαφος, πιέζοντας προς το Ευρωκοινοβούλιο για την εξεύρεση λύσεων. Να μη μείνει το θέμα μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο», σημείωσε ο Μάκης Μπαλαούρας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι και με την κριτική να εστιάζεται στην καθυστέρηση ενημέρωσης με σχόλια περί αιφνιδιασμού και στο ότι η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Υπέρ της σύστασης τελικά τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ τάχθηκε κατά, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά τη γραπτή διατύπωση της πρότασης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top