Ελλάδα

Τα αναπνευστικά νοσήματα «πληγές» για την κοινωνία και την οικονομία

550_334_3858.jpg

Εμπόδια στη χορήγηση νέων φαρμάκων αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, αφού όπως υποστηρίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει περιορισμούς οι οποίοι, «δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου».

«Τα κριτήρια, που είναι ακριβώς αντίθετα από τις εισηγήσεις της ΕΠΕ, έχουν προφανώς λογιστικό χαρακτήρα και έχουν σαν αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες».

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, (23-26 Ιουνίου, Αθήνα), ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε, από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της αθένειας, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι «πολλά από τα νέα φάρμακα είναι όντως ακριβά, αλλά μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος νοσηλείας και τα έμμεσα κόστη για το κράτος».

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.

Αναπνευστικά νοσήματα: «Πληγές» για κοινωνία και οικονομία

Ένας στους 8 θανάτους στην Ευρώπη και 6 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Νικόλαος Κουλούρης, η ΧΑΠ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 7.443 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 5.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα κόστη, από απώλεια ωρών εργασίας, προνοιακά επιδόματα και αναπηρίες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από άσθμα, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν.

Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο ετησίως.

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΠΕ, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας από το 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας, σήμερα διαμορφώνεται στο 10,4% του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τη ΧΑΠ αποτελεί και η υποδιάγνωσή της, παρόλο που η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της σημαντικά όπλα για την αντιμετώπισή της. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ, σήμερα υπάρχουν πολλά νέα και αποτελεσματικά φάρμακα, με καλά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες, που μακροπρόθεσμα, μειώνουν το κόστος αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων. «Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Κάπνισμα

Την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους, ζητά η ΕΠΕ. Στο συνέδριο θα γίνει συζήτηση για την πρόληψη του καπνίσματος, εν όψει και της υποχρέωσης εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού.

H συγκεκριμένη Οδηγία στοχεύει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα και στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων καπνού, ανέφερε ο Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της ΕΠΕ Μιχάλης Τουμπής.

Όπως είπε, σημαντική παράμετρος της Οδηγίας είναι η εφαρμογή της χρήσης κοινής συσκευασίας πακέτου τσιγάρων, με εικονομηνύματα σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος.

Η ΕΠΕ διαθέτει ομάδα εργασίας για τη διακοπή καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 γιατρούς στο τομέα αυτό. Σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων Ιατρείων διακοπής καπνίσματος στα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στελεχώνεται από εκπαιδευθέντες από την ΕΠΕ πνευμονολόγους.

Επίσης, υλοποιεί πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος σε εφήβους και παιδιά, που περιλαμβάνει επισκέψεις ενημέρωσης στα σχολεία.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ, τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές. Αντίθετα, όπως είπαν, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι βλαβερό για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ υπογράμμισαν με έμφαση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Τα μέλη της ΕΠΕ σημείωσαν ότι από το υπουργείο Υγείας υπάρχει η υπόσχεση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χαρακτηριστεί ως προϊόν καπνού.

«Μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι ένα και μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέσο εισαγωγής των παιδιών στον κόσμο του καπνίσματος», σημείωσε ο κ. Κουλούρης.

Νέες μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «ενοχοποιούν ως καρκινογόνες» τις αρωματικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (με τοξικότερο όλων το άρωμα της κανέλας), αλλά και τον διαλύτη (γλυκερόλη) που περιέχει.

Φυματίωση

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η φυματίωση, η οποία εκδηλώνεται πλέον με καινούργιο πρόσωπο, και συγκεκριμένα με μορφές ανθεκτικές στα αντιφυματικά φάρμακα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ.

Όπως είπαν, δεν υπάρχει πλέον στο κόσμο χώρα που να μη δηλώνει έστω και μια περίπτωση εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης, δηλαδή ανθεκτικής σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο.

Δυστυχώς όμως, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάρκεια σε δομές νοσηλείας και αντιμετώπισης αυτών των μορφών φυματίωσης».

Η χώρα μας, όπως είπαν, διαθέτει μια μόνο μονάδα πολυανθεκτικής φυματίωσης, με μόλις επτά (7) κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, η οποία καλείται να διαχειρισθεί τα σχετικά περιστατικά όλης της χώρας.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας της φυματίωσης, καθώς και αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι ναρκομανείς και οι φορείς του HIV.

Σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ)

Mε πληθώρα ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών το φετινό συνέδριο θα καλύψει και το θέμα του συνδρόμου των απνοιών και υποπνοιών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σύνδρομο, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων, οδήγηση), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και άλλων ανθρώπων, καθώς μπορεί να προκαλέσει τρομερά δυστυχήματα.

Το θετικό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι η συχνότητα της διάγνωσής του αυξάνεται διαρκώς, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της διαθεσιμότητας σύγχρονων θεραπευτικών μέσων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top