Διεθνή

Τα αποτελέσματα του Brexit φέρνει νευρικότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες

2016-06-24T035445Z_1323027901_LR1EC6O0AU

Το Brexit είναι πλέον γεγονός με το αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Σε μια ένδειξη της διεθνούς ανησυχίας ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Μασατσούγκου Ασακάουα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των αγορών, τις οποίες περιέγραψε ως πολύ απότομες.

Το αποτέλεσμα, αυτό θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα, πιθανόν ενισχύοντας την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την ήπειρο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας «διαζυγίου» που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Οι 27 εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ παρακολουθούν νευρικά το δημοψήφισμα, φοβούμενοι πως η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από αυτή θα αποδυναμώσουν την ενότητά της και θα μειώσουν την επιρροή της εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Ήδη στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος). Στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

Πληροφορίες λένε ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top