Ελλάδα

Τα χρέη και οι κατασχέσεις «πνίγουν» την Ηλεία

xreh.jpg

Τρομακτική αύξηση κατά περίπου 40% καταγράφεται στους οφειλέτες της Ηλείας (και της Ζακύνθου), αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφ. «Πατρίς», τα «φέσια» προς την Εφορία αφορούν πλέον 70.000 πολίτες περίπου, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν περίπου 50.000.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΔΟΥ Πύργου διαχειρίζεται περίπου 40.000  υποθέσεις οφειλετών, ενώ από 20.000 οφειλέτες αφορούν τη Ζάκυνθο και την περιοχή της Αμαλιάδας και του κάμπου.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Το ανησυχητικό είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, με μοναδικό παρήγορο στοιχείο το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των οφειλετών έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο δίμηνο, όμως το αρνητικό οικονομικό κλίμα μοιάζει να έχει παγιωθεί στους πολίτες και στην αγορά της Ηλείας.

Το 85% περίπου των οφειλετών αφορούν μικρά ποσά, λίγο κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% αφορά μεγάλα ποσά, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, τουλάχιστον το 50% των οφειλετών έχει υποστεί μέτρα όπως η κατάσχεση λογαριασμού, προσημείωση ακινήτου ή υποθήκη, δείγμα της αδυναμίας αντιμετώπισης στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως τόνισε στην εφ.  «Πατρίς» υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Εφορίας, «συνεχώς αυξάνονται αυτοί που χρωστούν. Οι πολίτες δείχνουν πρόθεση να πληρώσουν, αλλά δυσκολεύονται διότι το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί και δεν επαρκεί».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΛΦΕΕ) Διονύσης Χαμεζόπουλος, περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα, τονίζοντας ότι κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες αλλά αντιμετωπίζουν «βουνό» υποχρεώσεων.

«Οι συμπολίτες μας έχουν παιδιά που σπουδάζουν, έχουν υποχρεώσεις οικογενειακές που δεν μπορούν να τις παραβλέψουν και στο τέλος ό,τι περισσέψει το δίνουν στην εφορία.  Δεν είναι κακοπληρωτές, απλώς δεν επαρκούν τα εισοδήματά τους με την υπάρχουσα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαμεζόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν διαφαίνεται προοπτική καλύτερων ημερών, ένεκα των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών: «Με τα νέα μέτρα χτυπιέται η επιχειρηματικότητα. Το 65% του εισοδήματος πάει σε εισφορές, με αποτέλεσμα οι μικροί επαγγελματίες να παλεύουν με τα χρέη για την επιβίωσή τους».

«Σαρώνουν» οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, αφού χιλιάδες πολίτες βλέπουν να μπλοκάρονται χρηματικά ποσά δίχως καμία ειδοποίηση.

«Οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς είναι αθρόες και πλέον σύνηθες φαινόμενο. Η μη ειδοποίηση είναι ένα πρόβλημα που εγείρει ζητήματα ηθικής και κοινωνικής δεοντολογίας, όμως με βάση πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν τίθεται νομικό πρόβλημα», δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εφ. «Πατρίς» και εξηγεί για ποιο λόγο είναι διαδεδομένος τρόπος είσπραξης χρεών από την πλευρά του Δημοσίου: «Είναι μια διαδικασία συνήθης στο εξωτερικό και εφαρμόζεται και εδώ διότι δεν κοστίζει. Για μια κατάσχεση ακινήτου θα χρειαστεί και δικαστικός επιμελητής, συνεπώς είναι ακριβή λύση και με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα, σε αντίθεση με τη φθηνή ηλεκτρονική κατάσχεση».

Ο κ. Χαμεζόπουλος δήλωσε μέσω της εφ. «Πατρίς» ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να δημιουργήσουν ακατάσχετο λογαριασμό για να αποφύγουν απρόοπτα με μπλοκάρισμα χρημάτων. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κατέχει ακατάσχετο λογαριασμό –σε μία τράπεζα μόνο- με όριο ακατάσχετου τα 1250 ευρώ. Όσοι έχουν λογαριασμό σύνταξης ή μισθού, μπορούν να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο για να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάσχεσης χρημάτων.

«Πλέον οι κατασχέσεις γίνονται δίχως φειδώ και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε σκληρές καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναγκαιότητα των 100 δόσεων

Η ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις έδωσε σημαντική ανάσα στους πολίτες που χρωστούσαν, όμως η οικονομική ασφυξία και αβεβαιότητα του περασμένου καλοκαιριού οδήγησε μεγάλο τμήμα πολιτών στην απώλεια της ρύθμισης. Στελέχη της εφορίας επισήμαναν στην εφ. «Πατρίς» ότι οι 100 δόσεις αποτέλεσαν θετικό μέτρο, που θα έπρεπε να επανέλθει υπό μια νέα μορφή, καθότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις των 12 (για φορολογικά) και των 24 δόσεων (για μη φορολογικά) είναι ανεπαρκείς για τη  συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

«Αν θεωρήσουμε ότι και οι 100 δόσεις είναι πολλές, σίγουρα μια ρύθμιση με 50-60 δόσεις είναι αναγκαία διότι θα ωφελήσει και τα κρατικά ταμεία και την οικονομική κατάσταση των πολιτών που χρωστούν», επισημαίνεται στην εφ. «Πατρίς» από πηγές της Εφορίας, οι οποίες ωστόσο έκαναν λόγο και για έλλειψη φορολογικής συνείδησης, αφού αρκετοί πολίτες δεν ήταν συνεπείς στη ρύθμιση, περιμένοντας ότι κάτι θα αλλάξει πάλι και θα σωθούν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και την έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση και λιγότερο στη φοροεισπρακτική, προσδοκώντας στην επαναφορά των 100  δόσεων, για να αμβλυνθεί η οικονομική δυστοκία στην αγορά.

«Στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά το ζήτημα των οφειλών και να μη λειτουργούν οι πολίτες υπό καθεστώς πανικού. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν με αναπτυξιακές ρυθμίσεις και πιστεύω ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες από το υπουργείο για επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για να ξεκινήσει επιτέλους η παραγωγική διαδικασία στην ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Νικολούτσος.

Ο κ. Χαμεζόπουλος σημείωσε ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν κατέγραψε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στους μικροοφειλέτες όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, επισημαίνοντας ότι παρ΄όλα αυτά ήταν ένα θετικό μέτρο, το οποίο ωφέλησε κυρίως τους μεγαλοοφειλέτες, και αναμφίβολα θα προσέφερε ανάσα στους φορολογούμενους.

Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top