Πολιτική

Τέσσερις πολιτικοί μιλούν στο Real.gr για το Brexit

550_334_517329.jpg

Το Brexit είναι γεγονός. Αν και αποτελεί τομή στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, κανείς δε μπορεί ακόμη με ασφάλεια να προβλέψει τους τεκτονικούς σεισμούς που θα προκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση το «spill over effect» – που λένε και τα βιβλία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης – αναμένεται να είναι μεγάλο.

Δεν χρειάζεται βέβαια να είσαι καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών για να αντιληφθείς πως η απόσταση μεταξύ πολιτικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοένα και μεγάλωνε.

Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στη συμμετοχή των ευρωεκλογών, αλλά και στο ενδιαφέρον που έχει το ενωσιακό οικοδόμημα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρυψαν κάτω από το χαλί τις εγγενείς αδυναμίες της και έδειξαν διστακτικότητα στις αναγκαίες αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό το Real.gr συγκέντρωσε τις απόψεις εκπροσώπων της Βουλής, της Ευρωβουλής καθώς και ευρωπαϊκών κομμάτων.

Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής

Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ΕΕ

«Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού.

Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

Το Brexit φέρνει αβεβαιότητα, αλλά δεν φέρνει το τέλος της ΕΕ

«Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να κάνουν πειστικό και ηγεμονικό το δικό τους όραμα για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Το Brexit φέρνει αβεβαιότητα, αλλά δεν φέρνει το τέλος της ΕΕ, αντίθετα σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Η ΕΕ οφείλει να θυμηθεί γιατί γεννήθηκε μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία, δημοκρατία.

Η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και όλα τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι πολύ προσαρμοστικοί και ευέλικτοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να βρουν το σχήμα των όσων ακολουθήσουν.

Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η πιο εύπορη και δημοκρατική ζώνη στον πλανήτη και έτσι θα παραμείνει».

Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Τα πλήγματα σε Ευρώπη και Βρετανία θα είναι αισθητά

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit ρίχνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία σε αχαρτογράφητα νερά.

Δεν μπορούμε να έχουμε, σε αυτή τη φάση, καθαρή εικόνα των επερχόμενων εξελίξεων, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές θα υποστούν αισθητά πλήγματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα της ΕΕ οφείλουν να εστιάσουν, χωρίς περαιτέρω υπεκφυγές, στην άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών της.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ενδυνάμωση της Ένωσης, και η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι θέλει και μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας».

Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης και αλληλεγγύης

«Μετά το Brexit υπάρχουν τρεις επιλογές μπροστά μας.

Η πρώτη, εκπορεύεται από αντιευρωπαϊστές, και μπορεί να συνοψισθεί στην άποψη ότι η ΕΕ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.

Η δεύτερη, προερχομένη από συντηρητικούς θα, υποστηρίζει την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.

Η τρίτη, η προοδευτική θέση, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης και αλληλεγγύης.

Είναι προφανές ότι οι Ελληνικές προτεραιότητες, ειδικά στην σημερινή συγκυρία, μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο μέσω της τρίτης επιλογής γιατί σίγουρα στην πρώτη και την δεύτερη θα είμαστε από τους αδύναμους κρίκους».

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Πρόεδρος Νεολαίας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τώρα, αν θέλει να υπάρχει αύριο

«H γενιά του Ζαν Μονέ, του Ρόμπερ Σούμαν και του Ουίστον Τσόρτσιλ, είχε ως αποστολή να βάλει γερά, τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μισό αιώνα μετά, τα θεμέλια πρέπει να βρουν φρέσκο έδαφος. Το βρετανικό δημοψήφισμα επιβεβαίωσε με τον πιο επιβλητικό τρόπο, πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει σήμερα, αν θέλει να υπάρχει αύριο.

Οσο και αν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει μάθει να επιβιώνει και να εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις του, υπάρχει ανάγκη για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό αφήγημα που θα έχει στο επίκεντρο τη νέα γενιά που πρώτα θυμώνει, έπειτα αδιαφορεί, στο τέλος δεν συμμετέχει.

Είναι η γενιά των νέων Βρετανών που κατά 70% ψήφισε “ναι στην Ευρώπη” αλλά τελικά δεν πήγε μαζικά στις κάλπες.

Αυτή τη νέα γενιά όμως έχει ανάγκη η Ευρώπη για να αλλάξει.

Το 2016, η δική μας αποστολή, όλων όσων πιστεύουμε στην Ευρώπη είναι δυσκολότερη: Αφενός να εμποδίσουμε την εξάπλωση του λαϊκισμού και του διχασμού αφετέρου να ξαναγράψουμε με αλληλεγγύη και ενότητα μια “Νέα Ιδρυτική Συνθήκη”.

Για μια Ευρώπη που θα παράγει πολιτική και όχι γραφειοκρατία, που θα δίνει λύσεις και όχι προβλήματα, που θα γεμίζει τους πολίτες με ελπίδα και όχι με φόβο. Μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top