Ελλάδα

«Θα γυρνούσα στην Ελλάδα, αν»

550_334_516952.jpg

του Θάνου Τριανταφύλλου

Πρόκειται για μια κίνηση νέων επαγγελματιών και επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, με στόχο την αντιστροφή του φαινομένου του brain drain σε brain gain για την Ελλάδα.

Οραματικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα.

“Ενώνουμε τις φωνές μας για να κάνουμε προτάσεις με θετικό πρόσημο ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα κινητροδοτήσουν τη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην Ελλάδα.” λένε χαρακτηριστικά τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με την οργανωτική ομάδα του BrainGain, οι βασικοί στόχοι είναι:

1) Μέσα από ερωτηματολόγια και ενεργή συμμετοχή των μελών, να εκφράζεται οργανωμένα η φωνή των του Ελλήνων του εξωτερικού.

2) Η καταγραφή βέλτιστων διεθνών πρακτικών από τα μέλη της πρωτοβουλίας και η κατάθεσή τους ως πλαίσιο προτάσεων προς την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση.

3) Η ανάδειξη προσωπικών ιστοριών και εμπειριών ανθρώπων της γενιάς του brain drain, ή νέων που έχουν επιστρέψει ήδη στην Ελλάδα.

gd.JPG

Το πρώτο βήμα του BrainGain ήταν η διεξαγωγή μιας μεγάλης έρευνας στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 3.000 Έλληνες του εξωτερικού η οποία χαρτογραφεί όχι μόνο τους λόγους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους αλλά και τα πλεονεκτήματα στις χώρες που ζουν, τα εμπόδια που αισθάνονται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, τις προσδοκίες και κυρίως τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 6 στους 10 έφυγαν για επαγγελματικούς λόγους, και μάλιστα στην περίοδο της κρίσης 2011-2016.

Η οργάνωση του κράτους, η ευνομία (38,27%) και οι εργασιακές συνθήκες -ευκαιρίες στο εξωτερικό (30,61%) εκτιμώνται ιδιαίτερα στο νέο περιβάλλον που ζουν, καθώς επίσης και οι αξίες (28,78%) η ασφάλεια και η σταθερότητα που αισθάνονται (24,52%).

Εντυπωσιακό είναι ότι από τους ερωτηθέντες δεν φαίνεται καμία προσδοκία επιστροφής στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, ωστόσο 9 στους 10 δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα αν διασφαλίζονταν επαγγελματικές προοπτικές (52,83%), βελτιώνονταν οι δομές του κράτους (12,73%), υπήρχε αλλαγή νοοτροπίας – κυρίως αξιοκρατία (11,82%) ή αλλαγή πολιτικής (11,19%).

Ένας στους πάντως δύο δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν ακόμα και με χαμηλότερο μισθό αν υπάρξουν ξανά επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα.

Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της εργασίας και τη ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό αναδείχθηκαν η οικογένεια και οι προσωπικές σχέσεις (53,3%) καθώς και το κλίμα (36,22%).

Ενδιαφέρον έχει ότι η αναξιοκρατία και η διαφθορά περιλαμβάνονται μαζί με την περιορισμένη αγορά εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία στους αρνητικούς παράγοντες επαγγελματικής προοπτικής στην Ελλάδα και παράλληλα αιτίες που τους έκαναν να φύγουν.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν 8 νέοι, από 8 πόλεις του πλανήτη, οι:

Νίκος Θεοδωράκης (Οξφόρδη)
Πόπη Καλαϊτζή (Βερολινο)
Αντώνης Κουρουτάκης (Θεσσαλονικη)
Κωνσταντινος Κυρανάκης(Αθήνα)
Μιχάλης Μούτσελος (Γκέτινγκεν)
Ορεστης Ομράν (Βρυξέλλες)
Φωκιων Σίνης (Ντουμπάϊ)
Δημήτρης Σκαλτσάς (Ν.Υόρκη)

Τα 100 ιδρυτικά μέλη μπορείτε να βρείτε σε διαδραστικό χάρτη στη σελίδα braingain.gr.

Μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 2.000 νέοι επιστήμονες της γενιάς του brain drain.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top