Πολιτική

Θεοχάρης: Ημερήσιο κόστος μεταφοράς προσφύγων ίσο με ναύλωση τάνκερ 90.000 τόνων

47721DA2FFE10451DCEE188761AAE8FA.jpg

5,296 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ 23%, πλήρωσε το δημόσιο το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τη ναύλωση 4 πλοίων, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, που διαπιστώνει κόστος 226 ευρώ ανά άτομο.

«Καπέλα» στις τιμές ναύλωσης πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά υπό την επίκληση της έκτακτης ανάγκης, διαπιστώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, που καταλογίζει στο Υπουργείο Ναυτιλίας ελαφρότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Όπως υποστηρίζει, από την απάντηση του Θεόδωρου Δρίτσα σε σχετική ερώτησή του από το Μάρτιο, προκύπτει ότι η ναύλωση τεσσάρων πλοίων το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τη μεταφορά περίπου 23.000 προσφύγων και μεταναστών προς το λιμάνι του Πειραιά και μεταξύ Φαρμακονησίου – Λέρου, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 5,296 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη κάνοντας την αριθμητική πράξη, προκύπτει κόστος 226 ευρώ ανά άτομο. «Κι ενώ η θερινή περίοδος έχει αρχίσει, το εισιτήριο για απλή μετάβαση από Λέσβο για Πειραιά κοστίζει 45,50 €, από Χίο για Πειραιά 41,40€ και από Λέρο για Πειραιά 33,00€», σχολιάζει καυστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Από την απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας προκύπτει ότι «δεν μπορεί να γίνει άμεση συσχέτιση μεταξύ μεταφερόμενων ατόμων και κόστους καθώς ο χαρακτήρας των συμβάσεων αυτών υποχρεωτικά παραπέμπει σε πλήρη και ανά πάσα στιγμή καθημερινή διαθεσιμότητα των ναυλωμένων πλοίων ανεξάρτητα από τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν».

Ο Χάρης Θεοχάρης, ωστόσο, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι για τα 4 βασικά πλοία ο ημερήσιος ναύλος που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο κυμαινόταν με βάση τα τιμολόγια από 22.000 έως 31.500 ευρώ, προχωράει σε μία σύγκριση αυτών των τιμών με εκείνες που πρέπει να διαθέσει κανείς για την ημερήσια ναύλωση ενός τάνκερ ή ενός κρουαζιερόπλοιου.

Βάσει του διεθνούς οίκου Clarkson’s ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι:

– με 18,500€/ ημέρα ναυλώνει κανείς ένα τάνκερ 90.000tn
– με 26.700€/ ημέρα μπορεί να ναυλωθεί ένα τάνκερ μεταφοράς LNG 160.000m3
– 45.000 € είναι το κόστος ημερήσιας ναύλωσης για τα κρουαζιερόπλοια για χωρητικότητα 1.000 ατόμων (ήτοι 45€/ άτομο).

«Πίσω από την επίκληση της έκτακτης ανάγκης και των ειδικών περιστάσεων, βρίσκεται η αργοπορία του Δημοσίου να πληρώνει τους προμηθευτές -γεγονός που οδηγεί σε “καπέλα” στις τιμές- και τελικά η ελαφρότητα με την οποία το υπουργείο χειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Είναι εξάλλου προφανές και το έλλειμμα κανόνων στον τρόπο που τιμολογούνται οι υπηρεσίες προς το δημόσιο, ιδιαίτερα όταν αυτές χορηγούνται μετά από ειδικές διαδικασίες», καταλήγει ο Χάρης Θεοχάρης, βάλλοντας ευθέως εναντίον του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top