Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Χωρίς αμφισημίες να προχωρήσουμε για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη

550_334_434227.jpg

Με το σχολιασμό του νέου ευρωπαϊκού σκηνικού που διαμορφώνει το Brexit των Βρετανών και την επόμενη ημέρα στη Ε.Ε. ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η λύση του προβλήματος όμως δεν βρίσκεται στην οικονομική απομόνωση και περιχαράκωση, στον προστατευτισμό και κυρίως στην επικίνδυνη κλιμάκωση του εθνικισμού. Η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με τη φυγή της προς τα εμπρός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μια Ευρώπη που θα δημιουργεί συγκλίσεις παντού και οι οποίες θα δημιουργούν συνθήκες για καλύτερη ζωή όλων. Και ταυτοχρόνως μια Ευρώπη που θα εγκαταλείπει σταδιακά το εθνοκεντρικό μοντέλο διαμόρφωσης των πολιτικών της. Τίποτα όμως δεν θα πετύχει αν αυτά τα δυο, η μάχη κατά των ανισοτήτων και η πορεία ενοποίησης, δεν γίνονται ταυτοχρόνως», τόνισε μεταξύ άλλων.

Άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, καταπολέμησης της ανεργίας και δεν προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής» ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του. Ζήτησε να αποφύγει τους τακτικισμούς και να καταθέσει εκλογικό νόμο με καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία ανέφερε είναι και η θέση της ΔΗΜΑΡ.

Πυρά εξαπέλυσε και κατά της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να πολώσει με ανακοινώσεις και διαρροές για συμμαχίες μετεκλογικές στην βάση της απόφασης για τον εκλογικό νόμο. Διχαστικές δηλώσεις που θυμίζουν το νοσηρό κλίμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που δημιούργησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Επαναλαμβάνονται συνέχεια τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση. Ο λαϊκισμός, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο τακτικισμός δεν μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση, αλλά αντιθέτως οδηγούν την χώρα πιο βαθιά στην κρίση και την κοινωνία σε απόγνωση».

Εκτενείς αναφορές έκανε στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου φορέα των προοδευτικών δυνάμεων.  Ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις, κομματικές περιχαρακώσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Με ενότητα και ανανέωση. Μόνο έτσι προχωράς μπροστά. Ενότητα σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε αποκλεισμούς, η δική μου πρόσκληση είναι σαφής και ξεκάθαρη σε όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιδιώκουν να σταματήσει επιτέλους ο κατακερματισμός και να υπάρξει υπέρβαση της σημερινής κατάστασης. Σε όσους δεν συμφωνούμε με το ετεροπροσδιορισμό αλλά επιδιώκουν έναν αυτόνομο πόλο. Σε όσους είναι απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στον κρατισμό και λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όσους επίσης είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και να τον ψήφισαν, αλλά σήμερα προσβλέπουν σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά όμως από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης….. Δικός μου στόχος είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top