Ελλάδα

Θεοδωράκης: Να μην κάνουν μαθήματα δημοκρατίας αυτοί που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

«Δύο είναι τα ζητήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πρώτον, οι δουλειές, η ανάπτυξη και δεύτερον, η πάταξη της διαφθοράς. Δεν αναφέρομαι μόνο στην παλιά διαπλοκή αλλά και στον κομματικό στρατό που υπάρχει στο δημόσιο. Αν αλλάξουν αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουμε μια νέα χώρα. Ποτέ δεν είναι αρκετό το “φύγε εσύ, έλα εσύ”. Θα πρέπει το καινούριο να έρχεται με ένα καινούριο πλαίσιο και να μη γίνεται ό,τι έγινε τώρα που ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με ωραία συνθήματα αλλά το παλιό πλαίσιο διοίκησης», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Για το αν θα λάβει μέρος στην αποψινή κινητοποίηση των πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης μιλώντας στο Βήμα fm, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών. Προσέθεσε όμως ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος αλλά και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι προσβλητική η συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης που λένε με ακραίους τρόπους ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαδηλώνει όταν οι ίδιοι κάποτε για να μαζέψουν ψήφους «έστηναν» κρεμάλες στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι κάνεις από αυτούς «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα».

Απαντώντας σχετικά με την σημερινή, φαινομενική, προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Αυστραλία μπορείς να πας και μέσω Τόκιο και μέσω Σιγκαπούρης αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει μέσω Βενεζουέλας. Τις καθυστερήσεις, τις λάθος επιλογές προσώπων, τους αμαθείς, τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το κομματικό τους περιβάλλον τους πληρώνει ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός, ενώ θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της καθυστερημένης κωλοτούμπας». 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε διεξοδικά στις συζητήσεις στο χώρο του Κέντρου λέγοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη, μεταρρυθμιστική δύναμη στο κέντρο και προσέθεσε ότι:«αυτό που έχει σημασία είναι αν όλοι αυτοί που μιλούν για κάτι καινούριο, είναι αποφασισμένοι να γεννήσουν το κάτι καινούριο. Αν είναι έτοιμοι για μια αναμέτρηση από τη βάση χωρίς προαπαιτούμενα, παραμερίζοντας τους μηχανισμούς τους».

Τόνισε δε ότι: «Δε με ενδιαφέρει το Ποτάμι να πάει ως συμπλήρωμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ανάγκη της χώρας είναι να υπάρξει πέρα από μια συντηρητική παράταξη και πέρα από μια παράταξη εθνικολαϊκιστική -η παράταξη δηλαδή του κ. Τσίπρα- είναι να υπάρξει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, προοδευτική παράταξη. Μια παράταξη των μεγάλων αλλαγών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρείας συμμετοχής του κόσμου στο εγχείρημα λέγοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση όλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ώστε να «ψηφίζουν 200.000 άνθρωποι», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Σημίτη είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός νέου κινήματος που θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλες ριζικές αλλαγές και τον ενδιαφέρει ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές. Δεν τον ενδιαφέρει να μπει ανάμεσα στα πρόσωπα και να πει ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει».

Για τον αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων, καθώς η κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο αποφάσισε να μιλήσει και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, ενώ προσέθεσε ότι μιλάμε για έναν νόμο που θέλει να ελέγξει ακόμη και την ανάπτυξη με υπουργικές αποφάσεις αλλά και γραφειοκρατία καθώς χρειάζονται δεκάδες υπογραφές. Με λίγα λόγια: «Ένα πολύ λειψό νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη. Σε μια χώρα που χρειάζεται μια επαναστατική διαδικασία ανάπτυξης».

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Αγοράζει τμηματικά από την ατζέντα των άλλων καθώς δεν έχει δική του πολιτική» και ότι αντιγράφει με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και πολλά λάθη, όλα όσα του είχε υποδείξει κατά καιρούς το Ποτάμι, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η πολιτική του Τσίπρα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν είναι πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων»

Ερωτώμενος για την πιθανότητα συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είπε ότι πολλά πράγματα που έχει πει το Ποτάμι για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και τα υιοθετούν τα συστημικά κόμματα αλλά αυτό δεν σημαίνει συνάντηση εκλογικής μορφής.

Ανέφερε επίσης ότι σε πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα δημοσίου, η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καθώς η ιδία μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το σημερινό πελατειακό κράτος.

Για την λάσπη που δέχτηκε το Ποτάμι στους πρώτους μήνες της ζωής του ανέφερε ήταν μια επίθεση την οποία ο ίδιος και το Κίνημα υποτίμησε καθώς «θεωρήσαμε γελοίο το να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε μόνοι μας, χωρίς στήριξη από όλους αυτούς που ανυπόστατα τα ονόματά τους λέγονταν και γράφονταν. Αυτά όμως αναπαράχθηκαν από τα λούμπεν media και έκαναν ζημιά στο Ποτάμι επειδή δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους».

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο, με ιδανικό σύστημα το Γερμανικό, αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες δομικές αλλαγές. Τάχτηκε υπέρ των βελτιώσεων, του να σπάσουν οι περιφέρειες, να φύγει το μπόνους των 50 εδρών και να γίνει αναλογικό και στάθηκε στη διαχρονική αντίθεση της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπό το πρίσμα του «ερχόμαστε να πάρουμε την εξουσία και το μπόνους των 50 εδρών». Υπογράμμισε όμως ότι πέρα από την πρόταση του Ποταμιού «δεν μπορούμε όμως οριστικά να πούμε τι θα κάνουμε αν δεν δούμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top