Διεθνή

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν και Αμπάς για τη Γάζα

GAZA.jpg

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς χθες το βράδυ, ενώ τον ενημέρωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Το τηλέφωνο αυτό πραγματοποιήθηκε καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Ισραήλ δήλωσαν την επίτευξη συμφωνίας για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μετά το «ρήγμα» που προκλήθηκε το 2010. Τη χρονιά εκείνη το ναυτικό του Ισραήλ σκότωσε 10 Τούρκους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ναυτική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπάθησε να παραβιάσει το ναυτικό αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιες προεδρικές πηγές στην Τουρκία, δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. Μία συμφωνία αναμένεται ν’ ανακοινωθεί από το Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Ρώμη και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Άγκυρα.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει συγνώμη για την αιματηρή επιχείρηση που πραγματοποίησε στο πλοίο Mavi Marmara, ενώ έχει συμφωνήσει στην καταβολή αποζημιώσεων 20 εκατ. δολαρίων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top