Ελλάδα

«Την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου των αλκοολούχων ποτών φρενάρει η υπερφορολόγηση»

mature_spotlight.medium.jpg

Η υπερφορολόγηση φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Ευρώπης (SpiritsEUROPE).

Στα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται η διαπίστωση ότι η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αναπτυξιακή δυναμική ενός κλάδου με σημαντική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα (>900 εκατ. ευρώ) και την απασχόληση (>21.000 θέσεις εργασίας).

Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της εδραίωσης δυναμικών συνεργειών με άμεσα συνδεδεμένους κλάδους, κυρίως με αυτόν του τουρισμού, που θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό και την προαγωγή του τουριστικού προϊόντος.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου οι κ.κ. Ισ. Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), Ν. Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και Ευ. Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) καλωσόρισαν τους σύνεδρους και μίλησαν για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει συνολικά ο κλάδος τροφίμων και ποτών, στη δεδομένη συγκυρία, στον δρόμο προς την ανάπτυξη, μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των επενδύσεων.

Σε χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά έχει οδηγήσει σε μείωση της νόμιμης ζήτησής τους και υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική δέσμευση.

Οι συζητήσεις στα πρώτα δύο πάνελ εστίασαν στο ότι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αναδεικνύοντας τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν πολιτικές για το αλκοόλ που στοχεύουν στη βλάβη, όχι στην κατανάλωση.

Το τελευταίο πάνελ, ειδικά αφιερωμένο στο ελληνικό περιβάλλον, ανέδειξε ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά τα προηγούμενα χρόνια (+125% την περίοδο 2009-2010) είχαν ως αποτέλεσμα, μέρος της κατανάλωσης να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, καθώς και να αυξηθούν οι διασυνοριακές αγορές και το λαθρεμπόριο, κυρίως, μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας, με κινδύνους για την υγεία και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση με την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας και εν γένει την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε, στην παρουσίασή του, ο κ. Ν. Βέττας, Γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα συγκριτικά με τις γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και στην ΕΕ των 28, όπου καταλαμβάνει την 6η θέση ως προς το επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά σε απόλυτες τιμές και την 1η θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Αυτή η μεγάλη διαφορά, επεσήμανε, ευνοεί παράνομες πράξεις, όπως είναι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα παράνομα προϊόντα αλκοόλ και τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται στην αγορά. Αναφερόμενος στα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε εθνικό επίπεδο, συμπεριέλαβε την ανάγκη εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων και στις πύλες εισόδου στη χώρα, απλοποίησης των διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών δαπανών, και εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, με την προμήθεια επιπρόσθετων ανιχνευτικών συστημάτων. Παράλληλα, προανήγγειλε, το προσεχές διάστημα, τη σύσταση Επιχειρησιακού Κέντρου με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών Αρχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γγ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, εξήγησε ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας στις απώλειες που επιφέρει στα δημόσια έσοδα και όλες τις πτυχές της οικονομίας, ενώ εξήρε τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες και το δύσκολο έργο των διωκτικών Αρχών, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεργασία με τον κλάδο, με κοινό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, στόχο που θα αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προστατέψει αποτελεσματικά τον υγιή ανταγωνισμό.

Ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σημείωσε ότι η φορολογία έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αναφέροντας ότι το κόστος του καλαθιού του τουρίστα αυξήθηκε κατά 10% σε μόλις έναν χρόνο και διερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής απόδοσης της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και της κατάργησης της εξαίρεσης του 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, ενώ τόνισε την ανάγκη εδραίωσης συνεργειών με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), παρουσιάζοντας τις τελευταίες τάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έφερε το παράδειγμα της Ρουμανίας, που μειώνει τους φόρους στα τρόφιμα, υπογραμμίζοντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτήν την κίνηση, και προέβλεψε ότι η υπεύθυνη κατανάλωση και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, τομείς στους οποίους ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δώσει βαρύνουσα σημασία, θα αποκτήσουν περαιτέρω σημασία στο εγγύς μέλλον.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top