Διεθνή

Την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ εισηγείται ο Πούτιν

gf-735x459.jpg

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εισηγήθηκε σήμερα την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας του απέναντι «στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ», σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο ίσως σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζει την επιθετική ρητορική του και τις επιθετικές ενέργειές του κοντά στα σύνορά μας», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του ενώπιον των μελών της Δούμας, της κάτω βουλής της Ρωσίας.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα καθήκοντα που συνδέονται με την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας μας», υπογράμμισε.

Μιλώντας με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι απορρίπτει την πρωτοβουλία του, δηλαδή να πολεμήσουν μαζί τον κοινό εχθρό, «τη διεθνή τρομοκρατία». Παρόμοια ήταν η στάση των Δυτικών και όταν αγνόησαν «τις προτάσεις της Σοβιετικής Ένωσης να αμυνθούν συλλογικά» απέναντι στον Χίτλερ, υποστήριξε.

«Η διεθνής κοινότητα δεν επέδειξε ετοιμότητα, βούληση, ενότητα για να εμποδίσει αυτόν τον πόλεμο (σ.σ. τον Β΄ Παγκόσμιο) και να προστατεύσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων υποτιμώντας τον κίνδυνο» του ναζισμού, υπενθύμισε. «Τι άλλο μάθημα χρειαζόμαστε για να ενωθούμε σήμερα και να αγωνιστούμε ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία;» διερωτήθηκε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός σύγχρονου, συλλογικού αμυντικού συστήματος.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα αλλά για άλλη μια φορά δεν βλέπουμε θετική ανταπόκριση, όπως έγινε και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατέληξε.

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2014, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top