Οικονομία

Την «επιταγή» των 7,5 δισ. και … «υποσχετική» για το χρέος δίνει σήμερα ο ΕΜΣ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Να πει κάτι παραπάνω, πέραν από μια γενικόλογη αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους -και όσα και πριν δύο χρόνια έλεγε όταν είχε βρεθεί ξανά στην Αθήνα-  περιμένει από τον κύριο Κλάους Ρέγκλινγκ ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί στις 10.15 στο γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος.
 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκεται η λύση για την μερική αναδιάρθρωση των δανειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα χρόνια, κυρίως μετά το 2018, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου φέτος.
 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,ΕΜΣ, κύριος Ρέγκλινγκ θα ανακοινώσει ότι δίδεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τον ΕΜΣ την περασμένη Παρασκευή «ως αναγνώριση της δέμευσης της ελληνικής κυβέρνησης» να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ζητούμενο από πλευράς του κυρίου Ρέγκλινγκ είναι να προετοιμάσιε το έδαφος για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.  Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση δεν αρκείται στην «επιταγή» των 7,5 δισ. που εγκρίθηκε πριν πέντε μέρες, αλλά κυρίως ένας οδικός χάρτης και ένα πλαίσιο αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 
Και τον Μάιο του  2014 πάντως, που ο κύριος Ρέγκλινγκ είχε έρθει στην Αθήνα και τότε πάλι για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist (όπως θα συμβεί και αύριο), έλεγε τα ίδια ακριβώς που είπε και πριν μια εβδομάδα  σε ομιλία του στην Πολωνία ότι δηλαδή:

-δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους η Ελλάδα, αλλά σημασία έχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους σε χαμηλές δόσεις που να μπορούν να πληρωθούν κάθε χρόνο

-ήδη με τις ελαφρύνσεις στις πληρωμές του χρέους, που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους το 2012 (χαμηλά επιτόκια, νέα δάνεια κλπ) η Ελλάδα πληρώνει 8 δισ.  κάθε χρόνο λιγότερα, από όσο αν δεν είχε αυτές τις διευκολύνσεις

-θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων

-θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών

 Μάλιστα, στο εξασέλιδο κεφάλαιο της έκθεσης του ΕΜΣ για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, γινόταν αναφορά στην οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας με τη διακοπή του προγράμματος το 2015.
 
Ο ίδιος ο  κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και έκανε συστάσεις για «αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις»

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση του ΕΜΣ αναφέρετο ότι  «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας» και περιέγραφε και μια σειρά «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα, υπονοώντας τα μέτρα και τις αλλαγές για:

– αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος

-η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

-μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

-εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα

-το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνιζε, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, η έκθεση ότι υποχρεώσεις πληρωμών είναι ελάχιστες μέχρι το 2023 ενώ στη συνέχεια, οι επιστροφές των δανείων απλώνονται για δεκαετίες.  

Ο ΕΜΣ μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, όπως τόνιζε ο κύριος Ρέγκλινγκ, αφού κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους -ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμαινε ακόμη ότι οι  όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους Ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα).

«Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει ο διευθυντής του ΕΜΣ.
Τα χαμηλά επιτόκια
Σχετικά με τις εξοικονομήσεις από το «χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, στην έκθεση επισημαίνεται ότι όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο, το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα είναι μακράν το μεγαλύτερο, δεδομένου του τεραστίου μεγέθους της χρηματοδοτικής στήριξης. «Η αναβολή των επιτοκίων, η οποία χορηγήθηκε μόνο στην Ελλάδα ενόψει των ειδικών προκλήσεων του χρέους της, παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην τρέχουσα δημοσιονομική εξοικονόμηση πόρων, που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015. Οι αναβαλλόμενες πληρωμές, ωστόσο, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά το 2022», αναφέρει η έκθεση

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top